Oblačno
15°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Hubárska sezóna sa rozbehla, partia prišla z lesa s rekordným úlovkom
Zdielať na

Hubárska sezóna sa rozbehla, partia prišla z lesa s rekordným úlovkom

POLONINY / Hubárčenie je na Slovensku mimoriadne obľúbené. Hoci vrcholí sezóna koncom leta a na jeseň, na severovýchode Slovenska už teraz partia hubárok našla skutočný raj. Z lesa si priniesli neuveriteľné množstvo húb a nie hocijakých, ale pravé nefalšované dubáky.

Poklad, ktorý si partia hubárok poloninských lesov priniesla, bol prvotriedny – samý dubák. Podľa odborníčky je tohtoročná sezóna rozhodne najlepšia práve na severovýchode. V okolí hlavného mesta takú hubársku destináciu snov nenájdete. "Tu pri Bratislave my ešte nemáme zatiaľ, sú prvé modráky, masliaky a suchohríby, ale potrebovali by sme dážď" hovorí mykologička Ivona Kautmanová. 

Okrem dubákov ako bonus našli aj voňavú baraniu hlavu. "To je huba, ktorá na západnom Slovensku skoro nerastie, no práve na severovýchode je veľmi obľúbená a často zbieraná," hovorí Kautmanová. 

Manžel jednej z hubárok minulý rok priniesol asi stovku baraních hláv. No kde ich našiel, to neprezradí ani svojej manželke. Hubárky tiež presné miesto svojho bohatého nálezu neprezradili, ale všetkých do Polonín pozývajú, každý si tam vraj dostatok húb nájde aj sám. 

Súvisiace články