Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dovolenková sezóna je tu. Slováci opäť objavujú aj zatracované destinácie
Zdielať na

Dovolenková sezóna je tu. Slováci opäť objavujú aj zatracované destinácie

BRATISLAVA / Streľba na pláži v Tunisku, masaker v Paríži, ozbrojený útok v Egypte, terorizmus v Turecku, či utečenecká kríza na juhu Európskej únie. To všetko znamenalo prepísanie mapy dovolenkových destinácií Slovákov minulý rok. Najviac sa z toho tešili Chorváti. Tento rok vyzerá všetko inak.

Slováci sú známi tým, že veľmi citlivo reagujú na bezpečnostnú situáciu v obľúbených destináciách. Tento trend už ale zrejme pominul. Cestovné kancelácie totiž hlásia opätovný nárast predaja v destináciách, ktoré boli v posledných rokoch Slovákmi obchádzané. "Tento rok je záujem o všetky stredomorské destinácie. Vracia sa Turecko, Egypt, lieta sa do Hurghady, ľudia sa postupne vracajú k týmto destináciám," hovorí riaditeľka cestovnej kancelárie, Eleonóra Fedorová. 

Tento rok  mapa záujmu slovenských dovolenkárov vyzerá oveľa pestrejšie. "Záujem vedú grécke ostrovy, Cyprus, Taliansko, talianske ostrovy Sardínia a Sicília, ale záujem o Turecko je trojnásobný oproti minulému roku," hovorí Fedorová. 

Podľa bezpečnostnej analytičky sa dnes už všade môže niečo stať. Možno preto už ľudia nereagujú tak citlivo. Krajiny, ktoré čelia hrozbám si podľa nej dávajú záležať na tom, aby bolo v rezortoch a ich bezprostrednom okolí bezpečne. "Treba zvážiť riziká v krajinách ako Egypt, Turecko, Tunisko, kde platí výnimočný stav, ale v prípade Turecka sa jedná o juhovýchodnú oblasť na hranici so Sýriou," konkretizuje Monika Masariková, bezpečnostná analytička SSPI. V spomínaných krajinách sa teda treba vyhýbať fakultatívnym výletom, či miestam, na ktorých sa zhromažďuje veľa ľudí. To je základné pravidlo.

Odporúčaní je však viac. V prvom rade radia sa pred cestou zaregistrovať na stránke ministerstva zahraničných vecí. Rovnako je dôležité situáciu v danej krajine pravidelne sledovať, prípadne vopred zavolať na náš zastupiteľský úrad alebo priamo na ministerstvo. Práve rezort diplomacie každoročne pred letom aktualizuje akúsi cestovateľskú mapu. Má na to prísne kritériá. Rozlišujú štyri stupne odporúčania. "Najdôležitejší, 4. stupeň ohrozenia, je okamžite opustiť krajinu, to je najmä krajiny, kde sú vojnové konflikty, Lýbia, Sýria, Irak, Jemen, Somálsko," vymenúva rizikové destinácie Igor Skoček, hovorca MZVaEZ.

Tretí stupeň hovorí, že sa odporúča necestovať do danej krajiny. Tam patrí Afganistan, či Sudán. Pri druhom stupni treba zvážiť cestovanie do krajín ako Pakistan, Libanon, ale aj Japonsko, kde je ešte stále hrozba v okolí atómovej elektrárne Fukušima. Prvý stupeň znamená, že treba byť v krajine opatrný, či už v prípade ohrozenia prírodnými katastrofami alebo pri nestabilnej politickej situácii.

Súvisiace články