Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zverejnenie dokumentov o holokauste prepíše históriu
Zdielať na

Zverejnenie dokumentov o holokauste prepíše históriu

LONDÝN / Archívne záznamy o trestnom stíhaní nacistov po sedemdesiatych rokoch zverejňuje Komisia OSN pre vojnové zločiny. Doteraz verejnosti neprístupné dokumenty uzrú svetlo sveta. Čo sa v nich skrýva, vraj môže prepísať dejiny, aké poznáme.

Po prvýkrát v histórii budú odtajnené spisy, ktoré poukazujú na zločiny, páchané na ľuďoch v pracovných táboroch, a holokaust. Desiatky tisíc dokumentov, datované od roku 1943, budú spracované do online katalógov inštitúciou Wiener Library v Londýne.

​Inštitút Wiener Library

Pôvodne ju založil doktor Alfred Wiener v Amsterdame v roku 1934, aby monitorovala činnosť nacistov. Neskôr previezli inštitút aj s materiálmi do Londýna. V súčasnosti pôsobí ako centrum, ktoré študuje históriu druhej svetovej vojny, genocídu židov a procesy súvisiace s vojnovými zločinmi. Dokonca aj poskytuje podporu pri hľadaní stratených príbuzných z tohto obdobia. Zverejnené dokumenty si budú môcť ľudia voľne prezrieť, nemôžu ich kopírovať a sťahovať. Niektoré PDF dokumenty majú aj 2 000 strán, uvádza britský theguardian.com.

Spojenci o zločinoch vedeli

Podľa vyhlásenia Wiener Library dokumenty zaznámenávajú, ako spojenci v rokoch 1943-49 konali v otázke vojnových zločinov, ako aj "zoznamy údajných vojnových zločincov, spisy obvinení, ktoré vzniesli proti nim, zápisnice zo stretnutí, správy, korešpondenciu, súdne prepisy a iné súvisiace materiály." Niektoré skoršie dokumenty obsahujú priame dôkazy, ktoré usvedčujú Hitlera z konkrétnych zločinov. Našla sa korešpondencia s príkazmi na kontrolu masakru v niekdajšom Československu. Poľsko poskytlo mnoho spisov, medzi nimi aj presné plány táborov Treblinka a Auschwitz. Pri odhalení spisov archivári zistili, že spojenci vedeli o rozsahu holokaustu od decembra roku 1942, zatiaľ čo doteraz panovalo presvedčenie, že spojenci sa o koncentračných táboroch dozvedeli až vtedy, keď ich objavili "in situ" pri oslobodzovaní európskych krajín. Spojené štáty, Rusko a Británia teda vedeli, koľko miliónov židov bolo usmrtených a že ďalšie milióny boli v bezprostrednom ohrození života. Spojenci nekonali tak, akoby si situácia takýchto závažných rozmerov vyžadovala. Dôkazom je dokument z marca 1943, keď člen britskej vlády vikomt Cranborne vyhlásil, že židia by nemali byť považovaní za zvláštny prípad, a upozornil, že Británia už prijala priveľa utečencov.

Dokumenty ešte pred oficiálnym zverejnením videl profesor a historik Dan Plesh z Centra medzinárodných štúdií a diplomacie z University of London. "Nemecká vláda po vojne nikdy nepustila spojencov do ich archívu. Toto všetko, ešte nikdy neuzrelo svetlo sveta." Podľa historika odhalenie spisov môže mať veľký dosah na zápis histórie.

Súvisiace články