Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Lietajúci fínsky premiér, počas oficiálnych ciest pilotuje sám
Zdielať na

Lietajúci fínsky premiér, počas oficiálnych ciest pilotuje sám

HELSINKI / Fínsky premiér Juha Sipilä má s celebritami, ako sú John Travolta a Tom Cruise, spoločnú tú zvláštnosť, že lietadlo, ktorým cestuje, obvykle aj pilotuje, a to aj počas oficiálnych ciest.

Päťdesiatpäťročný šéf stredopravej vlády, zároveň aj fanúšik letectva a fiškálnych úspor s potešením sadá do kokpitu prenajatých tryskáčov, ba čo viac: faktúru vždy uhradí sám, ako by chcel týmto gestom v čase úspor nabrať na legitimite. 

Od nástupu do úradu v máji 2015 sa tento bývalý podnikateľ, známy svojimi manažérskymi schopnosťami, premenil v pilota počas 19 oficiálnych ciest po Fínsku aj do zahraničia, uviedol úrad premiéra. 

Napríklad v júli 2016 pilotoval Cessna 525, ktoré zvládne šesť až sedem pasažierov, pri lete dlhom 5 000 kilometrov z Helsiniek až do mongolského hlavného mesta Ulánbátaru, kde sa mal zúčastniť stretnutia európskych a ázijských predstaviteľov. 

Podobne zastal funkciu kapitána počas 1 400 kilometrov dlhého letu do Bratislavy pri príležitosti neformálneho stretnutia hláv štátov a vlád Európskej únie vlani v septembri. 

Rovnako tak pri ávšteve Nórska. "Let bol veľmi pokojný. To viete, pilotoval som sám," konštatoval na konferencii venovanej Arktíde, ako by to preňho bola rutina. 

Sipilä, vzdelaním inžinier, zbohatol vďaka svojmu podnikaniu v oblasti technológií. Potom vstúpil do politiky. V roku 2015 vyhral parlamentné voľby s prísľubom, že "opraví" všetko, čo vo Fínsku, ktoré trpí hospodárskou recesiou, nefunguje. 

Pred nástupom do úradu premiéra dvakrát trpel pľúcnou embóliou, v roku 2013 a rok po tom. Fínske médiá niekoľkokrát vzniesli otázku, či je on aj jeho pasažieri v bezpečí. Na to Sipilä odpovedal, že sa úplne zotavil a ďalej veci odmietol s médiami preberať. 

"Starostlivo sme túto záležitosť vyšetrili a dospeli sme k záveru, že z hľadiska bezpečnosti nie je nutné prikročiť k akýmkoľvek obmedzenia," povedal Jari Ylitalo, zodpovedný za bezpečnosť vlády. "Zo štatistík vyplýva, že lietanie je bezpečnejšie ako jazda autom. jeho pilotná licencia je stále platná a je to skúsený pilot," dodal Ylitalo. 

Fínsky premiér sa pokladá za rádového občana a k akémukoľvek privilégiu sa stavia nepriateľsky. V novembri 2015 zmeškal pre zložité vyjednávanie s opozíciou o reforme zdravotníctva, ktoré sa pretiahlo až do noci, posledný piatkový let do svojho domovského mesta Oulu na severe krajiny. 

Sipilä odmietol vypravenie zvláštneho letu a namiesto toho zvolil cestu leteckou záchrannou službou Helsikni-Oulu, ktorá sa práve chystala na odlet. V lietadle ale zostávalo len jedno voľné miesto. Podľa denníka Helsingin Sanomat prenechal toto miesto svojej manželke Minne-Maarii a sám strávil hodinový let na záchodovej mise. 

Súvisiace články