Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sicílsky arcibiskup zakázal mafiánom stať sa krstnými otcami
Zdielať na

Sicílsky arcibiskup zakázal mafiánom stať sa krstnými otcami

PALERMO / Sicílsky arcibiskup zakázal mafiánom, aby sa stávali kmotramfai pri krste. Nepáči sa mu, že si mafia pôvodne cirkevný termín krstný otec privlastnila, informovala spravodajská stanica BBC. Arcibiskup Michele Pennisi je kritikom mafie a odmieta skutočnosť, že mafiánske štruktúry využívajú termín "krstný otec", aby svojim bossom dodali zdanie cirkevnej vážnosti.

"Tieto dva svety vedľa seba nemôžu exitovať," povedal agentúre AFP prelát, v ktorého diecéze leží aj mestečko Corleone - centrum mafie, ktoré celosvetovo preslávil spisovateľ Mario Puzo so svojím románom Krstný otec.

Pennisimu sa už raz vyhrážali smrťou, keď v roku 2008 zakázal cirkevný pohreb hlavy miestnej mafiánskej rodiny, Crocefissa Emanuella. Dostal preto policajnú ochranu.

Cosa Nostra

Arcibiskup sa ale nevzdáva a tento týždeň vydal pokyn, ktorý zakazuje "všetkým mafiánskym štruktúram", aby sa stávali krstnými otcami pri krste alebo birmovaní. Poslednou kvapkou vraj pre neho bolo, keď sa dozvedel, že pri jednom februárovom krste mal ísť za kmotra syn Toto Riina, jeden zo šéfov miestnej mafie Cosa Nostri, ktorá má dlhú krvavú históriu.

Ako ale sám Pennisi priznáva, pokiaľ nie je budúci kmotor riadne odsúdený, ťažko sa mu vina preukazuje len na základe dohadov. Obzvlášť v krajine, kde stále vládne omerta, teda zachovávanie mlčania o mafiánskych skutkoch pred políciou a úradmi.

Pápež František názor sicílskeho arcibiskupa na mafiu zdieľa. "Tí, ktorí idú v živote cestou zla, ako to robia mafiáni, nie sú v zhode s Bohom," povedal vtedy pápež.

Súvisiace články