Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Moslim chcel na parížskom letisku strieľať do ľudí, vojaci ho zabili
Zdielať na

Moslim chcel na parížskom letisku strieľať do ľudí, vojaci ho zabili

PARÍŽ / Na parížskom letisku Orly sa strieľalo. Radikálny moslim (39), ktorý bol už dlhšie v hľadáčiku úradov, sa zmocnil automatickej pušky francúzskej vojačky. Ostraha nebezpečného muža zastrelila. Už v sobotu ráno postrelil jedného policajta.

Na známom parížskom letisku Orly sa radikálny moslim pokúsil zmocniť zbrane francúzskej vojačky, ktorú chvíľu držal ako rukojemníčku, píše BBC. Vojačku zvalil na zem, jej kolegovia muža po niekoľkých výzvach zastrelili.

Útočil dvakrát

Vo Francúzsku stále platí výnimočný stav a všetky letiská strážia ozbrojení vojaci. Polícia na sociálnej sieti Twitter potvrdila, že na letisku prebiehal zásah a doporučila ľuďom, aby sa tomu miestu vyhli. Letisko Orly je opäť v prevádzke.

Nikto z ľudí nebol zranený. Incident však vyvolal obrovskú paniku. "Muž mieril na vojakov, vojaci na neho," uviedli svedkovia.

"Muž mal v úmysle spustiť streľbu na ľudí," povedal na večernej konceferencii parížsky prokurátor Francois Molins. Páchateľ počas útoku na vojačku kričal, že chce zomrieť v mene Alaha a spôsobiť smrť aj ďalších osôb. So sebou si priniesol aj kanister naplnený benzínom, ktorý počas útoku hodil na zem. Našiel sa u neho tiež výtlačok Koránu.

Vojačka v šoku

Muž vyzbrojený revolverom kalibru 9 mm približne o 08.30 h napadol trojčlennú vojenskú hliadku, v ktorej bola aj jedna žena. Tej priložil pištoľ k hlave, použil ju ako ľudský štít a nakrátko jej vytrhol z rúk výkonnú útočnú pušku. Dvaja ďalší členovia hliadky však na útočníka celkovo osemkrát vystrelili, pričom ho smrteľne zranili. Vojačka zostala po útoku v šoku, avšak neutrpela nijaké zranenia.

Belgacem podľa Molinsa použil svoj revolver dvakrát ešte pred príchodom na Orly. Pri cestnej kontrole na severe Paríža postrelil policajta a potom vystrelil v istom bare, avšak nikoho nezranil.

Úrady po útoku na Orly zadržali Belgacemovho brata, otca i bratranca za účelom výsluchu, čo je pri podobných prípadoch štandardný postup.

https://twitter.com/PoliceNationale/status/843011101726068736

Úrady sa rozhodli evaukovať južný terminál kvôli obavám, že páchateľ mal na mieste komplica. Na letisku sú stále pyrotechnici, ktorí zisťujú, či tam nebola umiestnená bomba. Pasažieri, ktorí po incidente pristáli na Orly, museli z bezpečnostných dôvodov zostať na palube lietadla.

Phone Maps

​Nejde o prvý incident, ktorý sa za posledné dni stal. Vo štvrtok vtrhol ozbrojený muž na gymnázium v meste Grasse, pričom zranil niekoľko ľudí. Mal pri sebe pušku, dve pištole a granáty. Študent si vybavoval účty so svojimi spolužiakmi, nešlo o teroristický útok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy