Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Lego začne vyrábať figúrky inšpirované z NASA
Zdielať na

Lego začne vyrábať figúrky inšpirované z NASA

KODAŇ / Dánska spoločnosť Lego začne vyrábať sadu figúrok inšpirovanú skutočnými vedkyňami, inžinierkami a astronautkami z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). Je medzi nimi napríklad postavička preslávenej afroamerickej fyzičky a matematičky Katherine Johnsonovej.

Vedeckú dráhu teraz 98 ročnej ženy a dvoch jej kolegýň, ktorých talent pomohol NASA v zápase s Moskvou o vesmírne prvenstvo, mapuje snímka Skryté čísla, ktorý bol nominovaný na Oscara. Okrem Johnsonovej budú mať svoju figúrku tiež počítačová vedecká pracovníčka Margaret Hamiltonová, astronautka a fyzička Sally Rideová, astronómka Nancy Grace Romanová a astronautka a fyzička Mae Jemisonová.

S nápadom na sadu piatich postavičiek prišla americká vedecká novinárka a fanúšička obľúbenej stavebnice Maia Weinstocková. Na webe, kam ľudia môžu posielať svoje návrhy na nové lego, podporilo jej projekt až 10.000 ľudí. Nápad porazil ďalších 11 návrhov, medzi ktorými bol napríklad Veľký hadrónový urýchľovač. Súťaž sa koná raz ročne a do výroby sa nakoniec dostanú jeden až dva návrhy.

Spoločnosť Lego a Weinstocková teraz podľa webu metro.co.uk pracujú na konečnom dizajne figúrok, ktoré by sa mali objaviť na trhu koncom tohto roka alebo na začiatku roka 2018.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články