Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nový krimi seriál 1890: Vypočujte si titulnú pieseň
Zdielať na

Nový krimi seriál 1890: Vypočujte si titulnú pieseň

Historický krimi seriál 1890 sa rovnako, ako iné seriály televízie JOJ dočkal vlastnej titulnej skladby. Jej autorom je Samo Smetana zo skupiny Banda a o spev sa postaral Juraj Benetin zo skupiny Korben Dallas.

Pieseň, ktorá už v týchto dňoch znie pod každou upútavkou na krimi seriál 1890 má zaujímavú históriu. Vznikla už v roku 2011 na námet horehronskej ľudovej piesne, no na debutový album skupiny Banda sa nedostala. Spolu s pánmi z Bandy ju naspievali aj dámy zo skupiny Trnky z Banskej Bystrice a na svetlo sveta, teda medzi poslucháčov, sa dostala až na druhom albume.

Tvorcom seriálu 1890 sa tak zapáčila, že požiadali jej autora, Sama Smetanu, aby ju upravil a pretextoval tak, aby sa stala titulnou skladbou. Stalo sa. Text sa nesie v duchu noir, podobne ako celý seriál a svoj hlas titulnej piesni venoval Juraj Benetin.

"Keby sa mi nepáčila, povedal by som nie, ale presvedčila ma práve tá pesnička. Je to akoby nekonečná slučka, ktorá môže ísť do nekonečna," povedal spevák. Okrem toho je to chytľavá melódia, ktorá dokonale vystihuje náladu konca devätnásteho storočia, v ktorom sa seriál odohráva. "Okrem slovenskej časti sú tam aj španielske vplyvy, rôzne nástroje - cimbal, gajdy, bubon, takže je európska," vysvetlil Peter Obuch zo skupiny Banda.

Súvisiace články