Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Koniec lyžovaniu v Európe? Alpy prídu o 70 percent snehu
Zdielať na

Koniec lyžovaniu v Európe? Alpy prídu o 70 percent snehu

ALPY / Horám v Európe hrozí podľa klimatológov zásadný úbytok snehu. V najlepšom možnom prípade bude na konci storočia na horách viac pršať ako snežiť.

Experti na klímu uviedli, že svahy európskych hôr budú v budúcnosti viac trávnaté či kamenisté než pokryté snehom. Úbytok snehovej pokrývky by mal byť oproti súčasnosti až sedemdesiatpercentný.

Poriadna rana pre ekonomiku

Alpy zažívajú intenzívnu vlnu suchého a teplého počasia, ktorá má negatívny vplyv nielen na ľadovce, ale aj na množstvo snehovej pokrývky.

Napríklad vlaňajší december bol najsuchší za 150 rokov. Súčasne išlo o tretí rok po sebe, kedy bolo počas Vianoc minimum snehu. Práve v tom čase hory navštevuje najviac rodín s deťmi, takže pre alpskú ekonomiku išlo o citeľnú ranu.

Z roka na rok vyššie teploty

Najväčší dopad by mal mať úbytok snehových zrážok nižšie položené strediská ležiace v nadmorskej výške pod 1 200 metrov. Podľa počítačových simulácií by sa nemala dlhodobejšia snehová pokrývka na svahoch vôbec vyskytovať.

​Hlavnou príčinou topenia ľadovcov sú z roka na rok stúpajúce teploty. Niektoré ľadovce ale dokonca rastú. Tento jav je však časovo a regionálne obmedzený.

Súvisiace články