Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Spomienková akcia sa zvrtla do násilností
Zdielať na

Spomienková akcia sa zvrtla do násilností

KYJEV / Pondelková spomienková akcia v Kyjeve prepukla do násilností a stretov medzi protestujúcimi a špeciálnymi jednotkami. Ulice zablokovali stovky policajtov. Nespokojní Ukrajinci sa chceli dostať na námestie, kde mali v úmysle rozložiť stany. Polícia musela postaviť zátarasy a voči demonštrantom použila hrubú silu. Desať z nich je zranených, jeden z policajtov má ťažké zranenia.

Protestná akcia v Kyjeve začala už o druhej popoludní. Ukrajinci sú totiž proti obchodovaniu s okupovaným územím doneckej a luhanskej oblasti. Do potýčok s policajtmi sa dostali pred budovou prezidentskej kancelárie demonštranti v maskovacom oblečení a kuklách na hlave, ktorí sa pokúsili vytvoriť stanový tábor na podporu nacionalistov blokujúcich dodávky uhlia zo separatistami ovládaných oblastí východnej Ukrajiny. Blokáda viedla k nedostatku elektriny v častiach Ukrajiny. Protest organizovali veteráni ATO, vojaci a dobrovoľnícke prápory. Večer však protest prepukol do násilností. Nespokojných Ukrajincov totiž polícia a národná garda nechceli pustiť na námestie nezávislosti, známe ako Majdan. Protestujúci tam mali v úmysle rozložiť stany.

Do Kyjeva prišlo množstvo ľudí, aby si uctili pamiatku 104 zastrelených mužov, alebo ako Ukrajinci hovoria - hrdinov nebeskej stovky. Hovorí obyvateľ Kyjeva: "Dnešok je pre nás symbolický deň, preto sme sem prišli. Na Majdane zomrelo veľa ľudí a nesmieme na nich zabudnúť." V Kyjeve je niekoľko centrálnych ulíc stále uzavretých. V celej krajine platia zvýšené bezpečnostné opatrenia. Masové protesty očakávajú aj dnes večer. V centre mesta sú pripravené sanitky a j hasičské vozidlá. Kyjevská polícia už prepustila piatich ľudí, ktorých zadržala počas nedeľňajších násilných demonštrácií v centre mesta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy