Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Pozitívny vplyv hudby. Má rovnaké účinky ako jedlo či sex, tvrdia vedci
Zdielať na

Pozitívny vplyv hudby. Má rovnaké účinky ako jedlo či sex, tvrdia vedci

TORONTO / Hudba prináša radosť. A je jedno, o aký druh ide. Kanadskí vedci sa rozhodli prísť na to, čím to vlastne je.

Láska k hudbe je podľa odborníkov rozdelená do dvoch fáz. V tej prvej po obľúbenej piesni ľudia túžia pod vplyvom dopamínu. V druhej fáze vplývajú na poslucháčov opioidy, ktoré produkuje mozog.

"Ide o prvý príklad toho, že sa mozgu vlastné opioidy podieľajú na pôžitku z hudby," uviedol profesor psychológie kanadskej McGillovej univerzity Daniel Levitin. Už predošlá štúdia dokázala vplyv opioidov na potešenie z jedla, drog či sexu.

Výskumu sa zúčastnilo 15 ľudí. Tie najprv psychológom prezradili ich ibľúbené pesničky, ku ktorým vedci pridali aj emocionálne neutrálne skladby. Niektorým z účastníkov štúdie podali psychológovia látku naltrexon, ktorá opioidy blokuje, druhej skupine dali placebo. Následne im pustili najprv ich obľúbený song a potom neutrálnu pieseň.

Hodnotenia

Mimické svaly sa účastníkom začali razom pohybovať. Zvýšil sa aj srdcový tep a frekvencia dychu. Po skončení experimentu účastníci hodnotili svoju emocionálnu reakciu na pieseň. O týždeň urobili vedci s tými istými ľuďmi druhý pokus, ale vymenili skupiny s placebom a naltrexonom.

Mimická aktivita u tých, ktorým podalo naltrexon, sa znížila pri počúvaní akejkoľvek hudby. Najzaujímavejším bolo ale subjektívne hodnotenie účastníkov. Jeden sa sťažoval, že hoci ide o jeho obľúbenú pieseň, nevyvoláva v ňom radostné pocity. Ďalší z testovaných priznal, že hoci je pieseň pekná, naňho nijako nepôsobí.

Súvisiace články