Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vedci varujú: Ryža môže byť jedovatá, ak ju varíte nesprávne
Zdielať na

Vedci varujú: Ryža môže byť jedovatá, ak ju varíte nesprávne

SLOVENSKO/EÚ / Uvariť ryžu nie je na prvý pohľad žiadne umenie. Stačí ryža, soľ, olej a voda. Práve voda je však súčasť receptu, ktorá je pri varení ryže zásadná. Ak dáte priveľa, rozvarí sa. Ak dáte primálo, nedovarí sa. No to nie je jediná hrozba, ktorá z podhodnotenia množstva vody vyplýva.

Ryža potrebuje veľa vody, píše denník Dailymail. Vedci prišli s tvrdením, že ryža varená v malom množstve vody môže byť riziková pri vzniku srdcových chorôb a rakoviny. Príprava ryže vo väčšom množstve vody pomáha vyplavovať arzén a zabraňuje možnej otrave chemikáliou. Arzén sa do ryže dostáva ako výsledok industrálnej kontaminácie pôdy, ako aj z pesticídov používaných v minulosti. Tie môžu ostať v zaplavených ryžových poliach, kde pestujú ryžu po dekády. Profesor Andy Meharg, vedúci odborník na kontamináciu ryže z Queens University v Belfaste, testoval hladinu chemikálií v ryži po uvarení tromi rôznymi spôsobmi. 

Pri prvom pokuse varil jeden diel ryže s dvomi dielmi vody. Keď zvýšil podiel vody na päť ku jednej, úroveň hladiny arzénu klesla na polovicu. Keď nechal ryžu namočenú vo vode počas noci, výsledky boli najlepšie. Ryža obsahuje obvykle až desaťnásobne viac anorganického arzénu ako ostatné potraviny a britská Agentúra pre potravinové štandardy zverejnila, že ľudia, ktorí ju konzumujú často, sú vystavení alarmujúcej koncentrácii tejto jedovatej látky. Dlhodobá konzumácia môže spôsobiť celú škálu zdravotných problémov, vrátane srdcových chorôb, cukrovky, poškodenia nervového systému a problémov s vývojom u detí. Najvážnejšou je však hrozba rakoviny pľúc a močového mechúra. Profesor Meharg odporučil variť ryžu tak, ako sa varí káva v kávovare - pod prekvapkávajúcou horúcou vodou, čím sa má znemožniť väzba arzénu na zrnká ryže. 

Pozor aj na zemiaky!

Britská Agentúra pre potravinové štandardy varovala pred preváraním zemiakov pre zvýšenú hladinu chemickej látky akrylamid. Po testoch na zvieratách sa potvrdilo, že akrylamid, ktorý sa nachádza aj cigaretovom dyme, spôsobuje rakovinu. Predovšetkým deti konzumujú vyššie množstvo tejto látky, ako by mali. 

Pozrite si archívnu reportáž o plánoch na pestovanie ryže.

Súvisiace články