Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Koniec roamingu, od júna telefonujeme v celej EÚ za rovnaké ceny
Zdielať na

Koniec roamingu, od júna telefonujeme v celej EÚ za rovnaké ceny

SLOVENSKO/EÚ / Od 15. júna budeme platiť pri telefonovaní z ktorejkoľvek krajiny EÚ rovnakú sadzbu, akoby sme boli doma. Už žiadne extra príplatky. Zástupcovia členských štátov dnes odsúhlasili zrušenie roamingových príplatkov.

Občania únie pocítia výhodu už počas nadchádzajúcej dovolenkovej sezóny. O postupné znižovanie cien volaní v zahraničí sa zástupcovia členských štátov snažili už desať rokov. "Od roku 2007 sa znížili roamingové poplatky o viac ako 90 percent," hovorí Dušan Chrenek, vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Ku konečnej dohode značne prispelo aj Slovensko, keď viedol vyjednávanie medzi európskymi ministrami pre telekomunikácie náš minister dopravy, Arpád Érsek. Maltské predsedníctvo v EÚ dnes vyjednávanie s Európskym parlamentom uzavrelo.

Od 15. júna 2017 môžu zákazníci telefonovať, smskovať či využívať internet kdekoľvek v EÚ a za všetky služby, dátové, hlasové, aj sms, zaplatia sumu, akú platia doma. Limity pre volanie klesnú z dnešných 5 centov za minútu na 3,2 eurocentov za minútu. Odosielanie textových správ klesne o polovicu, na 1 eurocent za SMS. Jediná služba, za ktorú sa budú ceny znižovať postupne, je dátový roaming. Ceny za mobilný internet boli od júna 2017 obmedzené na maximálne 7,7 eur za gigabajt, pričom budú ďalej postupne klesať na 2,5 eur za gigabajt v roku 2022. Dnešnú dohodu musí ešte formálne potvrdiť Európsky parlament. "Európska komisia informovala, že prišlo k dohode o výške veľkoobchodných poplatkov, ktoré si vzájomne účtujú mobilní operátori pri poskytovaní služieb medzinárodného roamingu. V praxi musí byť táto dohoda ešte schválená formálne v Európskom parlamente a rade," vysvetľuje hovorca Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, Roman Vavro. Či sa bude dať volať v zahraničí v rámci voľných, resp. predplatených minút, zatiaľ operátori nepotvrdili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy