Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ministerstvo sprísni systém výberu pozorovateľov OBSE
Zdielať na

Ministerstvo sprísni systém výberu pozorovateľov OBSE

BRATISLAVA / Slovenskom už niekoľko dní otriasa kauza okolo pozorovateľa OBSE, ktorý pracuje na mierovej misii v ruských kontrolných stanovištiach Gukovo a Doneck. Martin Gutten je podľa blogera Jána Benčíka ten istý muž, ktorý používa facebookový profil Mato Guto a priatelí sa so žoldniermi bojujúcimi na strane ruských separatistov. Slovenského pozorovateľa už prešetruje OBSE a slovenské Ministerstvo zahraničných vecí priznáva, že systém hodnotenia žiadostí sa môže zmeniť.

Lovec extrémistov Ján Benčík začal pozornejšie sledovať profil Mato Guto po tom, ako sa muž, ktorý mal na profilovej fotografii pásku OBSE, sa mal niekoľkokrát zapojiť do vyhrážok od Mária Reitmana - sedemkrát súdne trestaného kriminálnika. Ten je momentálne podľa príspevkov uverejnených na sociálnej sieti žoldnierom na strane ruských separatistov. "Potom som si všimol bližšie jeho profil a mal tam mnoho vecí, ktoré sú nezlúčiteľné s funkciou pozorovateľa OBSE," dodáva Benčík.

Po zverejnení blogu slovenské ministerstvo zahraničných vecí okamžite upovedomilo OBSE, to ešte v piatok popoludní začalo vyšetrovanie. Dnes už otvorene hovorí o porušení etického kódexu a prípadom sa bude zaoberať aj ďalej. Na mieste je aj otázka, ako sa to vôbec mohlo stať? Kto a ako dôkladne preveruje ľudí, ktorí sa hlásia do mierových misií? OBSE vo svojom stanovisku napísala, že pri výbere kandidátov na post pozorovateľa OBSE sa plne spolieha na úsudok príslušného ministerstva zahraničných vecí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy