Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Počítač je neodolateľné lákadlo. Ako rozpoznať, kedy ide o závislosť?
Zdielať na

Počítač je neodolateľné lákadlo. Ako rozpoznať, kedy ide o závislosť?

BRATISLAVA / Na Slovensku vzniklo centrum pre internetovú závislosť, ktoré bude prostredníctvom siete odborníkov či mobilnej aplikácie pomáhať užívateľom celosvetovej počítačovej siete a mobilných telefónov. Na konferencii pri príležitosti začatia činnosti centra o tom informovali zástupcovia občianskeho združenia eSlovensko, ktoré projekt pripravilo. Z dostupných údajov vyplýva, že internet na Slovensku nadmerne používa zhruba každý šiesty obyvateľov.

"Nadmerné používanie internetu má so závislosťou na drogách, alkohole či cigaretách veľa spoločného, ​​ale v niečom sa aj líši. Kým v jednej skupine závislostí je kľúčová abstinencia, pri internete sa uplatniť nedá," uviedli autori projektu. Nadmerné používanie internetu prirovnali k priberaniu na váhe, čo je možné obmedziť zmenou životného štýlu.


Centrum tiež pripravilo aplikáciu, ktorá okrem testu závislosti na internete meria čas využívania jednotlivých mobilných aplikácií. Umožňuje tiež nastaviť maximálnu dobu používania mobilu a aplikácií či porovnanie času stráveného na internete v rámci skupiny. Vyhodnocuje tiež správanie používateľov z hľadiska možnej závislosti a navrhuje riešenia.

Z výsledkov výskumu medzi 1 900 Slovákmi vyplýva, že nadmerne používa internet 13,5 percenta ľudí. Klinickú závislosť sondáž zistila u 2,1 percenta respondentov. "To sú ľudia, ktorí si nepomôžu sami a potrebujú odbornú pomoc," povedal na konferencii Juraj Holdoš z katedry psychológie Katolíckej univerzity v Ružomberku. Priemerný vek účastníkov výskumu bol 24 rokov.

Internetová závislosť má podľa Holdošs najbližšie k patologickému hráčstvu a stojí za ňou napríklad nadmerné používanie internetu na hranie hier, nakupovanie, nadväzovanie virtuálnych vzťahov, vyhľadávanie informácií alebo pornografie. U mladej generácie ide hlavne o nadmerné hranie hier a využívanie sociálnych sietí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy