Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Antikoncepciu pre mužov úspešne otestovali, má spôsobiť revolúciu v ochrane
Zdielať na

Antikoncepciu pre mužov úspešne otestovali, má spôsobiť revolúciu v ochrane

USA / Antikoncepčný gél už so stopercentnou úspešnosťou otestovali na opiciach. Vedci veria, že gél, ktorý blokuje spermie, by mohol spôsobiť revolúciu v mužskej antikoncepcii. Mohol by dokonca nahradiť vazektómiu, teda trvalé prerušenie semenovodov.

Mužská antikoncepcia, Vasalgel, funguje na nehormonálnej báze. Aplikuje sa injekčne do spermovodu, kde hustý gél zabráni spermiám prejsť zo semenníkov von. Pri testoch na zajacoch sa dokázala jeho účinnosť až počas 12 mesiacov od aplikácie. Keď následne gél testovali na šesťnástich opiciach, zabránil oplodneniu v 100 percentách prípadov a účinkoval dlhšie ako rok. Pri niektorých dokonca až dva roky. Nasledovať by mali testy na ľuďoch. Ak budú úspešné, antikoncepcia bude môcť ísť po schválení na trh. Injekcia do citlivej oblasti nie je práve príjemná predstava, no poskytne mužom bezstarostný komfort, ak nechcú splodiť dieťa, a zo ženy sníme zodpovednosť za ochranu, prípadne nechcené tehotenstvo. 

Aplikovaný gél sa časom jednoducho rozplynie, respektíve vymyje. Ak by sa ho chcel niekto zbaviť už skôr, dá sa to aplikáciou roztoku sódy bikarbóny. Vedúca projektu, Catherine VandeVoort, z Kalifornského národného centra výskumu na primátoch hovorí, že za najdôležitejšie považuje preukázanie bezpečnosti testovaného produktu: "Preukázali sme, že zavedenie Vasalgelu je bezpečné a vyplýva z neho menej komplikácií, ako pri vazektómii." Vasalgel nie je farmaceutickým produktom a stojí za ním nezisková ogranizácia Parsemus Foundation z Kalifornie, uvádza v článku denník Mirror.

Pozrite si archívnu reportáž o klesajúcej mužskej plodnosti.

Súvisiace články