Jasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Rok 2017 bude plný vesmírnych krás, nenechajte si ich ujsť
Zdielať na

Rok 2017 bude plný vesmírnych krás, nenechajte si ich ujsť

VESMÍR / Rok 2017 začne aj skončí meteoritickým rojom, ale v jeho priebehu sa dočkáme aj niekoľkých čiastočných zatmení. Astronomické úkazy budú oproti tomuto roku v roku 2017 podľa vedcov bohatšie.

Nový rok začne vo svetovom čase o sekundu neskôr. Medzinárodná služba rotácie Zeme (IERS) totiž zverejnila ustanovenia prestupné sekundy na rok 2016 a 2017. Dvadsiatysiedmykrát od zavedenia v roku 1972 sa tak v jeden okamih naraz posunie na celom svete čas o jednu sekundu.

V greenwichskom čase bude sekunda vložená pred začiatkom nového roka a ľudia tak budú musieť do odpočtu k ohňostroju jednu sekundu pridať. O svetovej polnoci po čase 23:59:59 bude nasledovať 23:59:60 a až potom 00:00:00 nasledujúceho dňa. To sa stane na celom svete v rovnaký okamih. 

Budúci rok budú dobré pozorovacie podmienky pre niekoľko meteorických rojov. "Kvadrantidy (alebo tiež Quadrantidy), vrcholia už v utorok 3. januára 2017 za minimálneho rušivého vplyvu mesačného svitu, ktorý zapadne ešte pred polnocou. Na tmavej oblohe ďaleko od miest preto uvidíme v čase okolo maxima, v noci z 3. na 4. januára 2017, až 60 meteorov za hodinu. Znovu budú mať Kvadrantidy priaznivé podmienky až v roku 2019," povedal v tlačovej správe hovorca Astronomického ústavu Akadémie vied ČR Pavel Suchan. Znovu sa Kvadrantidy budú môcť takto dobre pozorovať až za dva roky.

Astronomický ústav zároveň odporúča na sledovanie druhú polovicu noci z 3. na 4. januára, teda od polnoci do rána, kedy so stúpajúcim Radiantom bude ešte stúpať aktivita roja, hoci už bude po maxime, a zároveň je vyššia šanca na jasné meteory. K ranu by teda mohlo zažiariť s každou hodinou až 60 meteorov.

Po polnoci z piatka na sobotu 10. na 11. februára nastane polotieňové zatmenie Mesiaca, v tomto prípade na hranici už čiastočného zatmenia.

Známa kométa

Na konci februára budú pozorovatelia môcť uvidieť druhú najznámejšie kométu vôbec - kométu 2P / Encke, ktorá sa k Slnku vracia na svojej krátkoperiodickej dráhe každých 3,3 roka. Tretiu kométu nazvanú 41P / Tuttle-Giacobini-Kresák uvidia začiatkom apríla. K Slnku sa vracia každých zhruba päť rokov, návrat v roku 2017 však astronómovia hodnotia ako najpriaznivejší za posledných 200 rokov.

Leto bude bohaté na najkrajšiu časť Mliečnej dráhy, vedci tiež predpokladajú, že dobrú viditeľnosť by mohol mať Saturn. Jedným z najlákavejších úkazov v budúcom roku bude tiež čiastočné zatmenie Mesiaca, ktoré sa očakáva 7. augusta večer.

V polovici decembra nastane pravidelný meteorický roj Geminidy. Na pozorovanie bude najlepšie noci zo 13. na 14. a 14. na 15. decembra.

Súvisiace články