Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vegáni a vegetariáni sa búria: Britská päťlibrovka obsahuje živočíšny tuk
Zdielať na

Vegáni a vegetariáni sa búria: Britská päťlibrovka obsahuje živočíšny tuk

LONDÝN / Nová britská päťlibrovka je pevnejšia, netrhá sa, môžete na ňu vyliať pivo prípadne ju vyprať a nič sa nestane. Napriek tomu ju vegáni a vegetariáni nechcú, pretože obsahuje loj.

Polymér, z ktorého sa okrem iného nová bankovka vyrába, totiž obsahuje malé množstvo loja pochádzajúceho zo živočíšneho odpadu. Loj vzniká oddelením od hovädzieho, baranieho alebo bravčového mäsa na jatkách alebo pri ďalšom spracovaní. Predchádzajúce generácie z neho vyrábali veci dennej potreby ako mydlo či sviečky, píše BBC.  

Príchuť slaniny

Okamžite sa ale zdvihla vlna kritiky a vegáni a vegetariáni začali proti tomuto vynálezu protestovať. Už viac ako štyridsať tisíc ľudí podpísalo petíciu, ktorá obsah loja v bankovkách odmieta. Iní sa tomu len smejú a špekulujú. koľko má päťlibrovka "s príchuťou slaniny" asi kalórií. 

Vzbúrili sa i britskí hinduisti, podľa ktorých sú kravy posvätné. Židovskí duchovní radia ostatným, že nesmú loj konzumovať, ale dotýkať sa ho môžu. Britská centrálna banka ale vyhlásila, že zatiaľ neplánuje päťlibrovku zmeniť. 

Nové britské päťlibrovky vedia prehrávať platne. Viac vo videu hore.

Súvisiace články