Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nebezpečným selfie odzvonilo
Zdielať na

Nebezpečným selfie odzvonilo

PITTSBURGH / Z výsledkov nových štúdií Pittsburghskej univerzity vyplýva, že počet ľudí, ktorí zomrú pri fotení selfie svojim smartfónom, sa každoročne zvyšuje. Skupina vedcov má ambiciózny plán, ako zabrániť tragédiám.

Tím mladých vedcov nezostáva len pri konštatovaní faktov, na rozdieľ od väčšiny predchádzajúcich štúdií. Vedci chcú vyvinúť aplikáciu, ktorá by užívateľov varovala, aby sa na určitých miestach nefotili. Aplikácia by tak zabránila zbytočnej smrti.

Prvá smrť pre selfie sa stala v marci v roku 2014. Vedci uviedli, že počet mŕtvych každoročne narastá. Súčasné číslo smrteľných úrazov je 126. Najviac úrazov zaznamenali v Indii, kde pri fotení zomrelo v roku 2014 76 ľudí. Deväť ľudí zomrelo v Pakistane, osem v USA a šesť v Rusku.

Aplikácia by ľudí upozornila

Vedci to chcú zmeniť pomocou aplikácie pre všetky smartfóny. Mala by fungovať ako určité upozornenie, pričom na základe polohových služieb z telefónu by mala schopnosť zistiť, či sa človek nachádza v extrémnych a nebezpečných podmienkach.

Ak by aplikácia zistila, že áno, automaticky by upozornila majiteľa telefónu, aby bol pri fotení opatrný. Tento projekt má ale malý háčik. Napríklad ako by prinútil všetkých užívateľov stiahnuť si túto aplikáciu.

Extrémne podmienky

V Rusku je štatistika trochu skreslená, pretože zahŕňa predovšetkým prípady, keď sa ľudia fotili so zbraňami a omylom sa pritom zastrelili. Vo väčšine ostatných krajín smrť spôsobili extrémne podmienky ako vysoká výška, nebezpečné polohy vo vlaku alebo na okraji útesu.

Ak chcete vedieť, ktorá známa osoba neznáša selfie, pozrite si VIDEO.

Súvisiace články