Jasno
16°
Bratislava
Holandské väznice sú prázdne, trestancov dovážajú zo zahraničia
Zdielať na

Holandské väznice sú prázdne, trestancov dovážajú zo zahraničia

Zdroj: bbc

AMSTERDAM / V mnohých krajinách sveta sú preplnené väznice veľkým problémom. V Holandsku je však všetko inak. Až 19 väzníc museli zavrieť, pretože v nich bolo málo trestancov. Holandsko tvrdí, že recidivistov prevychovávajú alternatívnymi metódami. Do holandských ciel si tak častokrát sadajú odsúdenci z Belgicka, Nórska alebo iných európskych krajín.

Príkladom prístupu uplatňovania alternatívnych metód je aj holandská väznica Norgerhaven. Prísne strážené zariadenie je domovom mnohých recidivistov. Od klasického väzenia má ale ďaleko. Niektorí trestanci pracujú v kuchyni.

Nože sú tu reťazou pevne spojené so stolom. "Tento nôž si so sebou vziať nemôžu," vysvetlil reportérom servera BBC zástupca riaditeľa väznice Ján Roelof van der Spoel. "Môžu si ale požičať malé kuchynské nože," dodáva. Stačí, ak o tom vedia dozorcovia.

Reprofoto/BBC

Varenie aj ekonomická gramotnosť

​Niektorí väzni sa za mreže dostali aj kvôli násilnej trestnej činnosti. Dávať podobným indivíduám do rúk nože sa môže zdať zvláštne. Holandský nápravný systém ale premýšľa inak. Tým, že sa väzni naučia variť, sa napríklad lepšie pripravia na návrat do spoločnosti. "V Holandsku posudzujeme každý prípad jednotlivo," vysvetľuje Van der Spoel.

Pokiaľ má niektorý trestanec problém s drogami, dočká sa liečby závislosti. Nezvláda svoj hnev? Na pomoc pribehne kurz zvládania emócií. "Ak majú problémy s dlhmi, naučíme ich, ako správne hospodáriť. Snažíme sa odstrániť všetko, čo by ich mohlo poslať opäť na dráhu zločinu," uvádza Van der Spoel.

Voľný režim

Vo väznici Norgerhaven sa snažia väzňom dávať čo najväčšiu voľnosť, píše český denník iDnes.cz. Na dvore vo veľkosti futbalového ihriska môžu trestanci posilňovať, hrať futbal či posedieť pri piknikových stoloch. Van der Spoel tvrdí, že pobyt na čerstvom vzduchu redukuje stres u väzňov i dozorcov. Väzni môžu tiež podľa svojho uváženia navštevovať miestnu knižnicu, kantínu či kliniku. A to bez neustáleho dohľadu. Podľa vedenia väznice sa jedná o ďalší krok na ceste k rehabilitácii.

Pokles kriminality

Ešte pred desiatimi rokmi ale vyzeral väzenský systém v Holandsku inak. Tento štát mal nelichotivú štatistiku počtu väznených ľudí. Teraz sa v tomto smere radí na prvé miesto v Európe. Na sto tisíc obyvateľov pripadá len 57 väzňov. Až 19 väzníc museli zatvoriť, kvôli nedostatku trestancov.

Kritici namietajú, že výrazný pokles väznených ľudí nie je iba dôsledkom systémových opatrení. V roku 2005, kedy sa Holandsko nachádzalo na štatistickom chvoste počtu väzňov, sa polícia zameriavala na boj proti obchodovaniu s drogami. Aj vďaka raziám na letiskách skončilo vo väzení veľké množstvo ľudí.

Holandské väznice zívajú prázdnotou. Trestancov dovážajú zo zahraničia

Holandské väznice zívajú prázdnotou. Trestancov dovážajú zo zahraničia

bbc

Prázdne väznice​

Riaditeľka väzenskej služby Angeline van Dijk vysvetľuje, že do väzenia väčšinou posielajú iba ľudí, ktorí môžu byť nebezpeční pre verejnosť alebo pre seba. "Niekedy je pre človeka lepšie, keď môže pracovať a byť so svojou rodinou. Máme kratšie tresty a klesajúcu kriminalitu, čo vedie k prázdnym väzenským celám," vysvetľuje.

Uzatvorené väznice bez obyvateľov až na výnimky nezostávajú. Z jednej z nich sa napríklad na juhu holandskej metropoly stal luxusný hotel. Ďalšia slúži ako azylové centrum, ktoré pomáha vláde zvládať nápor počas utečeneckej krízy. Uplatnenie v nich nachádzajú bývalí dozorcovia. Vláda prišla aj s netradičným riešením prázdnych väzníc. Trestancov do Holandska dováža zo spriatelených a preplnených zariadení v Nórsku a Belgicku.

Súvisiace články