Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Súd sa postavil za dievča, ktoré sa chcelo dať po smrti zmraziť
Zdielať na

Súd sa postavil za dievča, ktoré sa chcelo dať po smrti zmraziť

Zdroj: ISIFA

LONDÝN / Britský súd vyhovel 14-ročnému dievčaťu trpiacemu rakovinou, aby bolo po smrti zmrazené pre možné budúce vyliečenie. Proti uchovaniu tela bol spočiatku jeho otec, počas súdu ale svoj postoj zmenil a dcéru podporil. Dievča zomrelo v októbri, keď už vedelo, že sa za neho súd postavil. Verdikt ale zverejnili až teraz pre citlivosť prípadu.

Dievča si bolo vedomé konečnej fázy svojej choroby, nádej ale vložilo do kryoniky, čo je spôsob uchovania tela zmrazením pre možné oživenie v budúcnosti. Zatiaľ čo matka s prianím dcéry od začiatku súhlasila, otec bol sprvu proti. Rodičia spolu nežijú, rozviedli sa v roku 2008. Otec odvtedy nebol s dcérou v kontakte, snažil sa o neho až od minulého roka, kedy sa o chorobe dieťaťa dozvedel, napísal denník The Guardian. 

"Mám len 14 rokov a viem, že umieram. Kryoprezervácia mi ale dáva šancu, že budem vyliečená a prebudená, aj keď to môže byť za stovky rokov. Nechcem byť pochovaná do zeme. Chcem žiť ďalej," napísalo dievča sudcovi. Ten ho pred jeho smrťou v nemocnici navštívil, pretože sa pre zlý zdravotný stav nemohlo zúčastniť pojednávania. 

Spor rodičov

Sudca konštatoval, že na neho urobila dojem statočnosť, s akou dievča čelilo nezvratnému osudu. O verdikte povedal, že nie je posudkom správnosti či nesprávnosti kryoniky, ale rieši spor medzi rodičmi. 

Otec posmrtné zmrazenie dcéry dlho odmietal. Pochyboval o úspešnosti takejto procedúry a tvrdil, že dievča po možnom uzdravení aj o 200 rokov už nebude mať na svete rodinu, čo ho môže dostať do zúfalej situácie. Nakoniec ale vyhlásil, že prianie dcéry bude rešpektovať.

Telo dievčaťa previezli do Spojených štátov, kde sa o jeho uchovanie postarala súkromná spoločnosť. The Guardian uviedol, že zmrazenie stálo v prepočte asi 44 tisíc eur

Kryoprezervácia

Kryoprezervácia ľudí je v súčasnosti nevratný proces, to znamená, že zmrazeného človeka nemôže oživiť. Zástancovia tejto metódy, ktorá sa už teraz úspešne používa napríklad na skladovanie spermií, ale tvrdí, že v budúcnosti môže byť vďaka pokročilej medicíne možné telá resuscitovať. 

Niektoré krajiny zmrazenie považujú za nelegálne nakladanie s ľudskými pozostatkami, naopak v Spojených štátoch je takýto postup možný, pokiaľ lekár človeka prehlási za mŕtveho. Uchovať je možné nielen celé telo, ale aj len hlavu s mozgom. 

Zdielať na

Súvisiace články