Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Do kín prichádza film o turné IMT Smile a Lúčnice
Zdielať na

Do kín prichádza film o turné IMT Smile a Lúčnice

V jednom z bratislavských multiplexov uviedli vo štvrtok večer v slávnostnej premiére film o spoločnom projekte IMT Smile a Umeleckého súboru Lúčnica: Made in Slovakia.

Snímka v réžii Paľa Janíka prináša tie najlepšie vystúpenia z druhého turné kapely IMT Smile a Lúčnice ako aj autentický náhľad do zákulisia príprav celého projektu, na ktorom sa podieľalo vyše osemdesiat účinkujúcich a zhruba sto spolupracovníkov.

Dokument, postavený na výpovediach speváka Ivana Táslera, režiséra predstavení Jána Ďurovčíka a ďalších tvorcov, približuje vznik celého projektu a problémy, s ktorými museli organizátori v rámci jeho príprav a realizácie bojovať. Značný priestor pritom venuje i odpovediam na najpálčivejšie otázky fanúšikov a fanúšičiek, týkajúce sa emócií a prežívania všetkých zainteresovaných a nechýbajú ani kuriózne a zábavné situácie, ktoré si umelci počas príprav koncertov a na jednotlivých vystúpeniach spoločne prežili.

Podnetom pre vznik filmu bol úspech prvej koncertnej šnúry Made in Slovakia. "Tento film je vlastne reakcia na prvú šnúru a náš prvý spoločný úspech. To bolo to niečo, čo sme nečakali. Rozhodli sme sa teda urobiť aj druhú a vtedy prišla myšlienka, či by nebolo dobre to aj zaznamenať. Najprv sme uvažovali v takých lajtovejších verziách, že si to nasnímame len pre vlastnú potrebu a v tom prišiel Filmpark s tým, či by sme to neskúsili natočiť ako film do kín. Najprv sme váhali, predsa len nemáme veľké skúsenosti s filmom, ale išli sme do toho a neľutujem, že sa tak stalo. Je to spomienka, ktorá zostane na celý život a ten celý projekt si to zaslúžil,“ povedal Ivan Tásler.

Kamera počas turné vraj doslova sledovala všetky jeho kroky. "Kamera bola so mnou všade. Snažili sme sa všetko, vrátane zákulisia, zachytiť autenticky, žiadne hranie. Raz som kameru pustil aj k sebe do bytu,“ priznal spevák, ktorý je známy tým, že si súkromie dôsledne stráži. "Všetko je to ale tak pekne zakomponované do toho celku,“ dodal Tásler.

Režisér dokumentu Paľo Janík prináša zároveň fanúšikom zážitok doslova priamo z pódia. "Keďže sme sa už poznali a mal som dôveru zo strany IMT Smile aj Lúčnice, tak mi nechali voľnú ruku, nech si experimentujem. Kamery boli rôzne zakamuflované aj na pódiu a veľmi blízko všetkých protagonistov. Chcel som, aby mal divák pocit, že sa ich môže dotknúť. Na niektoré zábery, ktoré som vedel, že chcem do filmu zaradiť - s Ivanom sme už párkrát spolu točili a rešpektuje moje názory, ako by som rád niektoré veci urobil - mal som vymyslený tzv. 'ninja cam', v čiernej mikine s čiernymi rukavicami a bol som často počas koncertu 20 centimetrov vedľa neho aj 20 minút... Tesne vedľa neho mimo svetla - keďže som vedel, ako je pódium nasvetlené... A takto sme dokázali natočiť totálne priame veci... Chalani, ktorí to točili spred pódia, hrali občas takú hru, že 'Hľadaj Paľa' - a nevedeli ma nájsť... Veľakrát som ležal na zemi pod Ivanom a potom sa podarili aj také zábery, ktoré inak v podstate ani nie sú možné. Občas mi hovoril 'Nemôžeš tam byť! Nemohol som prejsť, nemohol som toto a toto urobiť!' A potom som mu ukázal, aký záber som spravil a on, že 'Dobre, tak príď aj nabudúce...' A som rád, že IMT Smile aj Lúčnica pristali na to, že ich tá kamera bude sledovať všade. Doma, na skúškach, v aute... Alebo v autobuse s Lúčnicou - vždy, keď cestovali, bol s nimi nejaký kameraman. Všade sme boli. Keď sa stavalo pódium, keď sa skúšalo, videli sme, ako sa tanečníci prezliekali medzi pesničkami... Sú to veci z absolútneho zákulisia, kde vznikali aj kritické a veľmi intímne situácie. Ja som od začiatku hovoril, 'Chcem, aby z toho bol cítiť pot.' A tých 18 kamier ho krásne zachytilo,“ povedal Janík.

Snímkou by chceli IMT Smile a Lúčnica potešiť zároveň i fanúšikov v mestách, v ktorých live show pre jej vysokú technickú a priestorovú náročnosť nemohli predstaviť. "Chceli sme zahrať ľuďom aj tam, kde sme nemohli hrať naživo. Tak im ten zostrih z koncertov a celého diania okolo prinášame aspoň touto formou,“ ozrejmil Miro Tásler, podľa ktorého nie je vylúčené, že sa IMT Smile na jednom pódiu s Lúčnicou stretne i po tretí raz.

Súvisiace články