Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Šesť praktických rád ako si usporiadať čas: Toto robte každý deň
Zdielať na

Šesť praktických rád ako si usporiadať čas: Toto robte každý deň

Zdroj: Profimedia

BRATISLAVA / Máte pocit, že cez deň nemáte na nič čas a nič nestíhate? Tento článok je určený pre vás. Vyskúšajte týchto šesť overených rád.

1. Zapíšte si všetky svoje plány a ciele aj keď si ste istí, že na ne nezabudnete

Skúste si vytvoriť zoznamy svojich každodenných úloh; kníh, ktoré chcete čítať, filmov, ktoré chcete sledovať, pracovných projektov či domácich prác. 

Vytvorenie nákupného zoznamu či zoznam prianí je jednoduchý a veľmi užitočný zvyk. Môže vám to pomôcť naplánovať si svoj deň. Uistite sa, že nezmeškáte nič dôležité.

2. Využite "medzičas" bystro

Medzičas respektíve "mŕtvy čas" je doba medzi jednotlivými úlohami. Cestovanie vlakom, státie v radoch, čakanie na kamarátov a podobne. Nemusíte strácať čas napríklad hraním hier na smartphonoch. Namiesto toho využite túto dobu na čítanie zaujímavej knihy, výučbu cudzích jazykov alebo kreslenie v skicári. 

3. Zapíšte si a sledujte všetko, čo robíte počas dňa

Urobte si malý experiment. Chyťte zápisník a dva alebo tri dni si zapisujte všetko, čo robíte cez deň a ako dlho to bude trvať. Podrobný popis svojho každodenného života vám pomôže pochopiť, koľko minút strácate. 

Pravdepodobne budete prekvapení, koľko času trávite aktivitami, ktoré vám nepomôžu dosiahnuť vaše ciele, ako napríklad surfovanie na webe alebo kontrola e-mailov. 

4. Delegujte čo najviac úloh 

Prejdite si zoznam svojich denných domácich prác a delegujte niektoré z nich na ostatných členov rodiny. Váš manžel sa určite zmieri s vynášaním odpadkov. Deti zase môžu robiť jednoduché a bezpečné domáce práce. 

5. Upratujte päť dní denne

Niektoré úlohy netrvajú dlhšie ako 15 minút. Urobte si zoznam týchto prác a dokončite ju jednu po druhej. Môžete triediť e-maily v doručenej pošte, utrieť prach zo skriniek alebo poliať izbové rastliny. Tieto malé úlohy praktizujte deň po dni. Pomôže vám to dosiahnuť vaše väčšie ciele

6. Pravidelne odpočívajte

V ideálnom prípade by ste mali mať 10-minútové prestávky počas práce každých 50 minút a venovať jeden deň v týždni len sebe. Ak tento spôsob odpočinku nie je pre vás, skúste teda svoje aktivity striedať každých 20 minút. Ak tak urobíte, budete sa cítiť menej unavení a budete mať viac času počas dňa. 

Zapamätajte si: Vaša produktivita práce závisí od vašej fyzickej energie. Nevyhýbajte sa odpočinku.

Súvisiace články