Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Rossovom mori vznikne najväčšia prírodná rezervácia
Zdielať na

V Rossovom mori vznikne najväčšia prírodná rezervácia

Zdroj: Profimedia

ANTARKTÍDA / Pri Antarktíde vzniká najväčšia morská prírodná rezervácia na svete. Po rokoch rokovaní sa na tom na výročí zasadania v austrálskom Hobarte zhodli členovia Komisie pre zachovanie živých morských zdrojov v Antarktíde (CCAMLR), ktorú tvorí 24 štátov a Európska únia.

Nová zóna v oblasti Rossovho mora a vo východnej časti Antarktídy bude zaberať rozlohu viac než 1,55 milióna štvorcových kilometrov, upresnil novozélandský minister zahraničných vecí Murray McCully. je to dvanásť percent Južného oceánu. Nový Zéland a Spojené štáty projekt iniciovali a majú za úlohu prírodnú rezerváciu chrániť. 

"Náš pôvodný návrh má určité zmeny, aby sme získali jednohlasnú podporu 25 členov CCAMLR. Konečná dohoda je kompromis medzi ochranou mora, stálym rybolovom a vedeckými záujmami," povedal šéf novozélandskej diplomacie McCully. 

Prodimedia

Zakázaný rybolov

V tejto súvislosti mimo iného dodal, že podľa dohody, uzavretej na 35 rokov, bude v oblasti úplne zakázaný rybolov na ploche veľkej 1,12 milióna kilometrov štvorcových. Agentúra Reuters k tomu poznamenala, že v oblastiach označených ako výskumné zóny bude možné loviť drobné kôrovce, ktoré tvoria potravu veľrýb a piliare.

K zriadeniu rezervácie na území, kde žije 16 tisíc známych druhov, vrátane veľrýb, tuleňov, albatrosov, tučniakov a unikátných druhov rýb, bol potrebný súhlas všetkých 25 členov CCAMLR. Dohodu mnoho rokov marilo Rusko, Ukrajina a Čína. Tieto krajiny patria medzi štáty, ktoré majú v oblasti záujmy týkajúce sa rybolovu. 

Pozrite si unikátne zábery z helikoptéry na Rossovo more:

Súvisiace články