Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Našiel sa vrak nemeckej ponorky. Podľa mýtov ju potopila morská príšera
Zdielať na

Našiel sa vrak nemeckej ponorky. Podľa mýtov ju potopila morská príšera

Zdroj: Profimedia

GALLOWAY / Veľký objav sa podaril technikom, ktorí kládli podmorské káble pri pobreží Škótska. Na dne našli vrak nemeckej ponorky, ktorá sa potopila pred sto rokmi. Posádka tvrdila, že ich stroj zničila morská príšera.

Objavenie ponorky je dielom projektu Western Link, ktorý má 385 kilometrov dlhými podmorskými káblami prepojiť Škótsko a Anglicko.

Posádku zachránili

Záznam ukazuje, že nemecká ponorka je i po sto rokoch na morskom dne v dobrom stave. Odpočíva pri pobreží škótskeho regiónu Galloway.

Podľa predbežného vyhodnotenia snímok môže ísť o nemeckú ponorku UB-85. Podľa historických záznamov sa stroj potopil kvôli technickým problémom. Posádku ponorky zachránilo britské plavidlo HMS Coreopsis 30. apríla 1918.

Podivná beštia

Okolnosti potopenia ponorky nie sú ani po sto rokoch jasné. Pravdepodobný je dôvod zlyhania techniky. Britské povesti ale vravia, že ponorka išla ku dnu kvôli útoku morskej príšery. 

Kapitán Günther Krech spoločne s 34 člennou posádkou sa údajne Britom vzdali bez boja a počas výsluchu rozprávali neskutočnú historku o netvorovi. "Bola to beštia. Mala rohy, malé oči a lesklé zuby," vypovedal kapitán. 

Niektorí veria

Monštrum malo ponorku poškodiť a vytratiť sa nevedno kam. Zúfalých námorníkov objavila posádka britskej lode. Nemecký stroj sa dostal na hladinu a kvôli technickým problémom sa nemohol znovu potopiť.

Reprofoto/Daily Express

​Netradičná teória má okrem odporcov aj svojich zástancov. Gary Campbell dlhodobo dokumentuje pozorovanie lochnesskej príšery. V roku 2016 zapísal do denníka až šesť záznamov. Verí, že UB-85 mohlo potopiť neznáme morské monštrum.

Súvisiace články