Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Revolučné zmeny v školstve: Škola od piatich rokov aji nové známkovanie
Zdielať na

Revolučné zmeny v školstve: Škola od piatich rokov aji nové známkovanie

BRATISLAVA / Povinné vzdelávanie už od piatich rokov, vysvedčenie na niekoľko strán, zmena predmetov aj viac peňazí pre učiteľov. Minister školstva v utorok predstavil ambiciózny dokument o budúcnosti slovenského školstva.

"Chceme dať piaty ročník do prvého stupňa, predĺžiť povinnú školskú dochádzku na dvanásť rokov a ďalších niekoľko cieľov, ktoré by mali zlepšiť výchovu a vzdelávanie," hovorí minister školstva Peter Plavčan.

Asi najzaujímavejším momentom celej predstavy o tom, kam by sa malo uberať naše školstvo je práve predĺženie času školskej dochádzky. V súčasnosti je to desať rokov. Ako povedal minister mohlo by to byť až dvanásť. Zmeniť by sa mal aj názov, nevolalo by sa to povinná školská dochádzka, ale povinné školské vzdelávanie. Začalo by sa od piatich rokov, buď v materskej škole, alebo v prípravnom ročníku základnej školy.

TV JOJ

​​Prvý stupeň sa predĺži, druhý skráti

Prvý stupeň základnej školy by sa natiahol od prvého až po piaty ročník, druhý stupeň skrátil od šiesteho po deviaty. Následne by mladí ľudia museli zvládnuť ešte dva roky strednej školy. Zmeny sa majú dotknúť aj stredných škôl.

Podľa predstáv ministerstva by sa na strednej odbornej škole študovalo nie tri, ale tri a pol roka, pričom polrok by bola povinná odborná prax. To úzko súvisí aj s duálnym vzdelávaním.

TV JOJ

Množstvo zmien

Okrem toho by mohli prísť aj ďalšie zmeny. Napríklad na prvom stupni základnej školy by sa nedalo prepadnúť, domáce vzdelávanie by bolo možné na prvom, aj na druhom stupni, napríklad pre športovcov alebo choré deti. Žiakov určite poteší aj uvažovanie nad tým, že by sa na známky už nekládol až taký veľký dôraz.

Študijné výsledky by sa hodnotili slovne. "Bolo by to slovné hodnotenie, ktoré je obsažné a je na niekoľko odstavcov a týka sa všetkých oblastí, v ktorom dieťa pracovalo. Na základe toho má dieťa veľmi komplexný obraz o tom, ako učiteľ vidí jeho fungovanie," povedal Ivan Juráš, zriaďovateľ základných a materských škôl.

TV JOJ

​Analytik je skeptický

Zatiaľ ide o návrh. A aj to o návrh cieľov, ako by mohlo naše školstvo o desať rokov vyzerať. Analytik je preto skeptický, či tento desaťročný plán nebude platný iba do ďalších volieb, alebo do výmeny ministra. A to aj v oblasti zvyšovania platov učiteľov, o ktorom je dlho reč. "Minister môže sľúbiť, že o desať rokov bude v školstve o x percent viacej, a že učitelia budú mať osemdesiat percent priemernej mzdy vysokoškolských zamestnancov, ale v skutočnosti môže byť realita úplne iná," hovorí ekonomický analytik INESS Róbert Chovanculiak.  

Pozrite si reportáž Barbory Jánošovej:

Súvisiace články