Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Darček k osemnástke z Bruselu: Lístok na vlak do celej Európy
Zdielať na

Darček k osemnástke z Bruselu: Lístok na vlak do celej Európy

BRATISLAVA / Európska únia chystá pre každého tínedžera špeciálny darček k osemnástymi narodeninám. Lístok na vlak, ktorý umožní cestovanie zadarmo po celej Európe.

Návrh tento týždeň riešili aj v Európskom parlamente. Väčšine europoslancov sa pozdáva.

"Takýto lístok by platil 2 roky a mohli by ho mladí využiť po dobu dvoch týždňov. Je to preto, aby sme podnietili záujem o cestovanie a spoznávanie sa medzi jednotlivými krajinami," povedal Ivan Štefanec z Európskej ľudovej strany.

Aj v súčasnosti je záujem o toto cestovanie obrovský. Lístok Interrail si každý rok kupuje približne 300 tisíc prevažne mladých ľudí. Vďaka tomuto lístku môžu cestovať bez obmedzení v 30 európskych štátoch. Nie sú tam zahrnuté len pobaltské štáty, Malta a Cyprus.

"Táto iniciatíva je v súlade s dvomi základnými prioritami Junckerovej komisie, čím sú obnoviť zameranie na európsku mládež a uľahčiť mobilitu občanov EÚ. Európska komisia posúdi potenciálne náklady a zdroja financovania pre túto iniciatívu, ako aj administratívnu uskutočniteľnosť, nakoľko je potrebná dôkladná analýza," hovorí Jana Cappello zo zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Jeden a pol miliardy eur

Odporcovia návrhu tvrdia, že namiesto cestovania po Európe by mali mladí ľudia radšej dostať napríklad prácu. "Naša frakcia to odmieta, pretože považuje to za nesystémový krok, za predražený krok a sme toho názoru, že treba viac venovať do Erasmu, aby mladí ľudia mohli študovať v ktorejkoľvek krajine," povedala Monika Smolková z Aliancie socialistov a demokratov.

Všetko stojí a padá na peniazoch. Každý rok oslávi 18. narodeniny takmer päť a pol milióna Európanov. Cena lístka Interrailu sa v súčasnosti pohybuje od 200 do 480 eur, to znamená, že celkové náklady by sa mohli ročne vyšplhať na jeden a pol miliardy eur. Rozpočet na budúci rok je však už uzavretý.

Plán B

Ešte je šanca, že by sa rozpočet do konca roka predsa len otvoril. A ak by sa našli peniaze, tak by  tieto vlaky zadarmo mohli dostať zelenú.

Ak sa teda nájdu peniaze v rozpočte, tak budúcoroční čerství dospeláci, dostanú lísky na vlak, s ktorými budú môcť cestovať po celej Európe zadarmo. A ak nie, predsa je tu ešte jeden záložný plán.

Ak sa všetky peniaze nepodarí dať dokopy, tak sa pripravuje aj plán B. Študenti, ktorí budú mať o lístky záujem, sa budú môcť prihlásiť a nasledovať bude žrebovanie.

Súvisiace články