Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Púť do Mekky sa začala. Veriaci sa presúvajú do údolia Míná
Zdielať na

Púť do Mekky sa začala. Veriaci sa presúvajú do údolia Míná

Zdroj: Profimedia

MEKKA / Moslimskí veriaci v sobotu prechádzajú zo saudskoarabskej Mekky, kde sa v piatok modlili a obchádzali svätyňu Kabu, do údolia Míná. Prenocujú tam a v nedeľu sa odtiaľ vydajú na planinu Arafát, kde vykonajú vrcholný rituál púte do Mekky - celodenné modlenie a rozjímanie. V pondelok budú symbolicky kameňovať Satana a v Mekke rovnako ako v ostatnom zvyšnom moslimskom svete začnú oslavy niekoľkodňového sviatku obete - íd al-adhá.

Do údolia Míná v sobotu smerujú státisíce ľudí v autobusoch, vlakoch i peši. Údolie je vzdialené asi päť kilometrov od Mekky, kde panuje štyridsaťstupňové teplo. V Míná na pútnikov čakajú nehorľavé stany, pripravené ubytovať vyše dvoch miliónov ľudí. 

Modlitba

V piatok sa do Veľkej mešity v Mekke prišlo podľa saudskoarabských úradov pomodliť 1,5 milióna ľudí. Šajch Fajsal Ghazzáví, ktorý modlitbu viedol, označil zneužívanie moslimskej púte na politické výpady a šírenie nenávisti za najhoršiu formu odpadlíctva. 

"Moslim by nemal narúšať pokoj ostatných moslimov. Prorok bol proti útokom na ostatných veriacich. Našou povinnosťou je nasledovať Proroka všetkými našimi skutkami, a to sa týka tiež hadždže (púte),"  povedal šajch. 

Tohtoročnú púť sprevádza napätie vyvolané politickou krízou medzi Rijádom a Teheránom a vzájomnými výpadmi predstaviteľov oboch krajín. Panujú mimoriadne bezpečnostné opatrenia a k novinárom tohtoročnej púte patria elektronické náramky, ktoré dostal každý účastník, aby bol rýchlo identifikovaný. Pri vlaňajšej púti sa pri presune k rituálu symbolického kameňovania Satana ušľapalo alebo udusilo vyše 2 000 ľudí, z ktorých viac než 460 boli Iránci. Teherán tento rok občanov Iránu do Mekky nepustil, aj keď Irán mal podľa kvót nárok na 64 000 miest. 

Takmer jeden a pol milióna cudzincov

Medzi pútnikmi je tento rok podľa doterajších údajov 1,4 milióna cudzincov, ku ktorým sa pripojí 300 000 miestnych. K ich preprave je k dispozícií 18 000 autobusov a 60 000 ľudí určených na zaistenie bezpečnosti a pohodlie pútnikov. Na trase, ktorou sa účastníci uberajú, je vyše 150 ošetrovní, k dispozícií je 25 nemocníc s 5 000 lôžkami. Pripravené na zásah sú aj zdravotnícke vrtuľníky a mobilné kliniky. V nedeľu, kedy budú pútnici vystupovať na pahorok Arafát, rozdajú 1,5 miliónov fliaš s vodou z posvätnej studne Zamzam. 

​Púť je pripomienkou udalostí spojených s prorokom Ibráhímom (biblickým Abrahámom) aj prorokom Mohamedom. Je ale tiež veľkou komerčnou udalosťou, ktorá prináša veľké zisky hoteliérom i obchodníkom. Vlani pútnici počas púte minuli skoro 20 miliárd rijálov. 

Zdielať na

Súvisiace články