Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Opera v Sydney prejde renováciou, aby sa zlepšila akustika
Zdielať na

Opera v Sydney prejde renováciou, aby sa zlepšila akustika

SYDNEY / Slávna budova Opery v austrálskom meste Sydney podstúpi rozsiahlu modernizáciu. Cieľom projektu za 202 miliónov austrálskych dolárov je predovšetkým zlepšiť akustiku interiéru stavby, ktorá je na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. práce majú začať v máji budúceho roka a potrvajú šesť rokov.

Pre renováciu od polovice roku 2019 na 18 mesiacov uzavrú koncertnú sálu Opery, ktorá má kapacitu  2 600 miest, uviedol generálny riadsydneyiteľ Opery Louise Herron. 

Pre sydneyskú Operu to bude najväčšia renovácia od jej otvorenia v roku 1973. "Zameria sa na zdokonalenie akustiky a prístupnosť objektu a na premenu nevyužívaných kancelárií Opery na tvorivé výukové centrum, ktoré vytvorí priateľské prostredie pre rodiny," uviedol operný dom vo vyhlásení. 

Zlá akustika

Vláda štátu Nový Južný Wales, kde sa Opera nachádza, súčasne sľúbila, že modernizácia budovy postavenej podľa návrhu dánskeho architekta Jörna Utzona nezmení vonkajší vzhľad stavby pripomínajúcej plachty obrej plachetnice. Práve vďaka tomuto dizajnu sa Opera v prístave v Sydney stala svetovo známou. 

Operu v Sydney ročne navštívi osem miliónov ľudí. Sklamanie zo zlej akustiky ju ale sprevádza už od jej otvorenia. "V roku 2014 sme boli na turné v siedmych rôznych koncertných sieňach v Číne a mal som pocit, ako by som počul orchester prvýkrát," vyhlásil šéfdirigent David Robertson. 

Zdielať na

Súvisiace články