Polojasno
22°
Bratislava
Sezóna kliešťov vrcholí. Takto sa vyhnete nebezpečným ochoreniam
Zdielať na

Sezóna kliešťov vrcholí. Takto sa vyhnete nebezpečným ochoreniam

BRATISLAVA / Kliešte môžu nakaziť nebezpečnými chorobami nielen nás ale aj domáce zvieratá. Napríklad lymskou boreliózov, klieštovou encefalitídou alebo psou babéziou. Prečítajte si ako sa pred nimi účinne chrániť a čo netreba podceniť.

Počasie, ktoré vládne v tieto dni na Slovensku, je ideálne počasie pre kliešte. "Momentálne aktivita kliešťov vrcholí," upozorňuje vedecká pracovníčka Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied Markéta Derdáková.

" V roku 2016 evidujeme 87 prípadov lymskej boreliózy a 4 prípady klieštovej encefalitídy,"
dodala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická.

Nebezpečné ochorenia

Na Slovensku najrozšírenejšiemu kliešťovi chutia ľudská ale aj psia krv. Väčší kliesť, pijak lužný, sa zameriava na štvornohých miláčikov a môže ich nakaziť nebezpečným prvokom, psou babéziou.

"Pri tomto ochorení dochádza k rozpadu červených krviniek a ak pes nedostane včasnú liečbu, môže uhynúť,"
upozorňuje Markéta Derdáková.

Rovnako ako u komárov, v dospelosti cicia krv už iba samička kliešťa. Dokáže svoj objem zväčšiť až dvesto násobne, odpadne a nakladie vajíčka, ktorých môže byť 1000 až 2000. Z toho ale prežije iba približne desať percent.

Odstránenie kliešťa

"Ak sa rozhodnete ísť na prechádzku, túru do lesa, je vhodné použiť repelent, vhodné oblečenie, dlhé nohavice, dlhé rukávy, svetlejšie farby," upozorňuje Lucia Skalická.

Čo sa týka metódy odstraňovania kliešťa, neexistuje vraj jediná správna - aktuálnym hitom je lokálne zamrazenie kliešťa. To, že kliesť pri použití mydla či oleja vypustí viac choroboplodných zárodkov, vraj tiež nie je vedecky potvrdené.