Zatiahnuté, dážď
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Pytón, levica aj kengura. Na Liptove majú ZOO plnú zvieracích hercov
Zdielať na

Pytón, levica aj kengura. Na Liptove majú ZOO plnú zvieracích hercov

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Vliezť do klietky s levom a zavesiť si na krk pytóna – to chce riadnu dávku guráže. Možno by ste neverili, no tento druh adrenalínových zážitkov ide v poslednom čase na dračku. A netreba za nimi cestovať do exotických krajín. Dopriať si ich môžete dokonca i na Liptove a pokojne aj teraz v zime.

V Zoologickej záhrade v horách by človek čakal najmä domáce zvieratá. Lenže na Liptove nájdete aj zvieratá z francúzskych álp. A miestnym zvieratám neprekáža ani 20 centimetrov snehu.

Kto chce byť zdravý, jednoducho sa musí otužovať, čo platí aj pre exotické zvieratá. "Napríklad naša kengura nám vydrží vonku aj pri teplote mínus 17 stupňov Celzia," vysvetľuje ošetrovateľ zvierat Ľubomír Majdiš.

Herci

Povedali by ste však, že práve liptovská zoo môže byť liaheň hereckých talentov? Viacerých z nich ste totiž mohli vidieť aj v našom novom seriáli Zoo.

"Sú to herci, ako aj iní so svojimi maniermi a náladami, ale zvládajú to dobre," hovorí s úsmevom hlavný ošetrovateľ Jaroslav Kompiš.

Jednou z tichých herečiek populárneho seriálu je aj pytón, vyše meter dlhá Hermiona. Veľa toho síce na obraze nenahovorí, no pokyny režiséra plní takmer do bodky, čo sa už nedá povedať najmä o šelmách. "Nie sú nijako špeciálne trénované, ani nemajú drezúru. Snažíme sa, aby robili veci, ktoré sú im prirodzené," dodáva hlavný ošetrovateľ Jaroslav Kompiš.

Voľnosť

Ako dodáva ošetrovateľ Ľubomír Majdiš, stále je tam hranica, keď je to ešte zviera a kedy je to už cvičená opica. "O zvieratá sa starajú veľmi pekne a je super, že s nimi takto môžete prísť do kontaktu," myslí si jedna z návštevníčok v zoo.

No a túto voľnosť dokážu využiť najmä zvieratá, ako napríklad medvedíkovitá šelmka - Nosáľ červený, ktorého považujú za miestneho vandala. "Vojde do vrecka, vytiahne telefón, vytiahne vreckovku alebo peňaženku a potom je zase problém zobrať mu tie veci späť," dodáva jeden z ošetrovateľov.

Súvisiace články