Zatiahnuté
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Šesťdesiatdva superboháčov vlastní toľko, čo polovica populácie
Zdielať na

Šesťdesiatdva superboháčov vlastní toľko, čo polovica populácie

Zdroj: ISIFA

LONDÝN / Priepasť medzi bohatými a chudobnými sa naďalej zväčšuje. Šesťdesiatdva najbohatších ľudí sveta vlastní majetok v takej hodnote, ako chudobnejšia polovica svetovej populácie, teda 3,6 miliardy ľudí, vyplýva podľa agentúry DPA zo zverejnených zistení medzinárodnej mimovládnej organizácie Oxfam.

Ešte pred rokom patrilo do skupiny superboháčov 80 ľudí, v roku 2010 ich bolo 388.

Krátko pred začiatkom Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose organizácia založená vo Veľkej Británii varovala, že nerovnosť naberá čoraz dramatickejšie formy. Na vine sú v neposlednom rade daňové raje pre bohatých a superbohatých.

Deväť žien

Napríklad majetok chudobnejšej polovice svetovej populácie sa v ostatných piatich rokoch zmenšil približne o bilión dolárov. Predstavuje to pokles o 41 percent, hoci v tomto období globálne pribudlo 400 miliónov ľudí.
Majetok 62 najbohatších ľudí, z ktorých iba deviati sú ženy, sa v tomto období rozrástol o viac ako pol bilióna dolárov.

Proti takémuto vývoju treba podľa Oxfamu bojovať prevenciou daňových únikov, zvýšením investícií vo verejnom sektore a úsilím o zvýšenie príjmov najmenej zarábajúcich osôb.

Daňový raj

Investície firiem do daňových rajov však v rokoch 2000-2014 vzrástli štvornásobne. Deväť z desiatich popredných svetových podnikov je zastúpených aspoň v jednom daňovom raji.

Rozvojové krajiny týmto spôsobom prichádzajú každý rok o daňové príjmy vo výške najmenej 100 miliárd dolárov. Iba z príjmov, o ktoré tým prichádzajú africké krajiny (14 miliárd dolárov ročne), by sa dala zabezpečiť zdravotná starostlivosť o matky a deti na tomto kontinente. Každý rok by sa zachránili asi štyri milióny detských životov, tvrdí Oxfam.

Pravidlá pre superbohatých

"Žijeme vo svete, ktorého pravidlá sú urobené pre superbohatých. Potrebný je však ekonomický a finančný systém, z ktorého profitujú všetci. Koncerny sa už nemôžu vyhýbať svojej zodpovednosti. Svoje zisky musia zdaňovať tam, kde ich vytvoria," povedal Tobias Hauschild z Oxfamu.

Súvisiace články