Skoro jasno
21°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Zomrela madame Claude, slávna kupliarka celebrít
Zdielať na

Zomrela madame Claude, slávna kupliarka celebrít

Zdroj: SITA

NICE / V Nice na juhovýchode Francúzska zomrela slávna prevádzkovateľka siete luxusnej prostitúcie vo Francúzsku v druhej polovici 20 storočia Fernande Grudet, prezývaná madame Claude. Mala 92 rokov a posledné dva roky strávila v nemocnici.

Medzi jej klientmi boli osobnosti ako prezident John F. Kennedy či iránsky šáh. Televízia BBC spomína aj líbyjského vodcu Muammara Kaddáfiho či herca Marlona Brandona. O jej smrti informovali miestne médiá.

Za sex ľudia zaplatia

Táto kupliarka s image príslušníčky veľkej buržoázie ovládala desiatky rokov sieť asi 500 žien a niekoľkých chlapcov. Prostitútky a prostitúti sa predávali za 10 tisíc či 15 tisíc frankov za noc. Madame Claude z toho odovzdávali tridsať percent.

Jej krédom bolo "robiť hriech pekným". "Sú len dve veci, za ktoré ľudia budú vždy platiť. Jedlo a sex," cituje jej výrok britská televízia BBC. "Nebola som dobrá vo varení."

Za informácie ochrana

Ponúkala dievčatá, ktoré nevyzerali ako prostitútky a vyberala klientelu medzi politickými, filmovými, podnikateľskými a ďalšími osobnosťami. Výmenou za informácie, ktoré dievčatá získali dievčatá od klientov, francúzske bezpečnostné služby Grudet nechali na pokoji a chránili.

O túto ochranu ju v polovici 70. rokov pripravil francúzsky pravicový prezident Valéry Giscard d'Estaing, ktorý posilnil boju proti kupliarstvu. Grudet radšej utiekla do Spojených štátov. 

Po návrate do francúzska sa v 90. rokov pokúsila vytvoriť novú sieť luxusnej prostitúcie, ale skončila podľa médií niekoľkokrát vo väzení.

Madame Claude zomrela vo veku 92 rokov:

twitter.com/Le Monde

Súvisiace články