Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
JFK, Klaus aj pápež. Muži, čo boli terčom atentátnikov
Zdielať na

JFK, Klaus aj pápež. Muži, čo boli terčom atentátnikov

BRATISLAVA / Svet si 22. novembra pripomenie 50. výročie najšokujúcejšej americkej histórie. V roku 1963 totiž zavraždili prezidenta Johna F. Kennedyho. O 18 rokov neskôr mal ďalší americký prezident Ronald Reagan viac šťastia a atentát prežil. Rovnako, ako Čech Václav Klaus.

JFK: Tretia guľka do hlavy

22. november 1963 Dallas v Texase 12:30.  V špeciálne upravenej limuzíne s otvorenou strechou John Fitzerald Kennedy so svojou manželkou a sprievodom prechádza mestom. Na námestí Dailey Plaza však zamával davu naposledy.

Prvá guľka Kennedyho minula, druhá ho zranila a tretia ho zasiahla do hlavy. "On chcel byť v otvorenom aute a splnili jeho želanie. Žiaľ aj posledné a osudné. Pretože pokiaľ by to bola krytá limuzína, nie je možné ho ostreľovačkou zastreliť," hovorí Ján packa, exprezident PZ SR.

Fotky z atentátu ako aj videá obleteli celý svet. Na záberoch vidno prvú dámu ako sa v šoku snaží z limuzíny dostať. Na pomoc jej beží ochrankár. "V podstate tam vždy vyplýva základná úloha zobrať chránenú osobu, v tomto prípade osoby z miesta ohrozenia a tí ochrankári to splnili," hovorí Packa.

Regan prežil

Aj keď je oficiálne strelec známy ako Lee Harvey Oswald, 2 dni po atentáte bol zavraždený a na povrch sa dostali mnohé konšpiračné teórie. Jednou z nich je aj rozsiahle sprisahanie údajne samotných zložiek americkej vlády ako napríklad CIA.

O niečo šťastnejšie dopadol napríklad atentát na 40. amerického prezidenta Ronalda Reagana. Ten bol v úrade len 69 dní, keď na neho počas troch sekúnd vystrelil 6 guliek psychicky chorý John Hickley.

Ronald Reagan bol postrelený do oblasti pľúc. Spolu s ním boli vážne zranení ďalší traja ľudia. "Je fakt ,že ten atentát sa stal v priestore, kde tzv. nepovolaná osoba a neskontrolovaná osoba nemá čo hľadať. Čiže niektorí z filtrov, ktoré sa robili predtým si zanedbal svoju prácu," myslí si Packa.

Takto to vidí Slovák

Práve tu však vidieť, že ochranka bránila prezidenta vlastnými telami. Postavili sa pred neho zatiaľ čo sa snažili prezidenta okamžite vtlačiť do auta. Až po ceste zistili, že prezident je postrelený. Reagan sa zo svojich zranení  vyliečil veľmi rýchlo. "Ten osobný ochranca je tá posledná bariéra, ktorá má zasiahnuť vtedy, keď zlyhajú všetci ostatní. Keď tak neurobí, tak sa musí potom skúmať podiel viny," hovorí Packa.

"V prípade, že príde k podozreniu zo zlyhania ochrankára pri služobnom zákroku. Každý prípad individuálne posúdime a po prípade vyvodíme osobnú zodpovednosť," hovorí Radovan Horváth, riaditeľ Úradu pre ochranu ústavných činiteľov.

Pokus o útok na Klausa

Aj bývalý prezident Václav Klaus zažil atentát, aj keď len teatrálny s plastovými guličkami. Ochrankári sa niekedy poriadne zapotia. Navyše, ake pochybia, hrozí im trestné stíhanie.

"Tak toto Vám skutočne nevyšlo," týmito slovami skonštatoval útok na jeho osobu bývalý prezident Václav Klaus. Ochrankári totiž neustrážili občana v dave, ktorý bez problémov prišiel k prezidentovi a vystrieľal do neho zásobník guličiek z plastovej pištole.

Následne pokojne odišiel nakrútiť interviev s televíznym štábom. Po tomto incidente celú situáciu vyhodnocovala špeciálna komisia policajných expertov a zároveň aj Generálna inšpekcia polície. Vyšetrovanie ešte nebolo na konci, keď sa do toho ozval vtedajší prezident a svojim ochrankárom udelil milosť. "Na prianie  bývalého prezidenta sa všetci títo policajti vrátili do bývalého tímu a naďalej vykonávajú službu, ktorá sa týka jeho osobnej ochrany," uviedla hovorkyňa policajného prezídia ČR, Eva Stulíková.

"Treba pripomenúť, že ochrankári sú v prvom rade policajti, ktorí sú povnní vykonať služobný zákrok, ktorý smeruje k ochrane života a zdravia," tvrdí Radovan Horváth, riaditeľ Úradu pre ochranu ústavných činiteľov.

U osobnej ochrany to platí dvojnásobne. Preto nechýba špeciálny výcvik či psychotesty. O výcviku však z taktických dôvodov úrad mlčí. Návštevy napríklad aj zahraničných tzv. papalášov sú totiž na Slovensku takmer na dennom poriadku. "Takže mal by to zniesť. Ale vždy vám ukáže až ostrá situácia aká je skutočnosť," hovorí exprezident PZ SR Ján Packa.

Pápež útočníkom odpustil

Najviac sa však ochranka zapotí pri Svätom otcovi. Napríklad nebohý pápež Ján Pavol ll. sa stal terčom atentátu dvakrát. V roku 1981 ho postrelili 4 guľkami a v roku 1982 sa pokúsili zabiť ho nožom. Oba útoky pápež prežil a svojim útočníkom osobne odpustil. "Tam je ten problém, že pápež che byť čo najbližšie k ľuďom a ľudia zase čo najbližšie k pápežovi," dodáva Packa.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy