Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Mafiánov Diničovcov môže mať na svedomí potkan Roháč
Zdielať na

Mafiánov Diničovcov môže mať na svedomí potkan Roháč

BRATISLAVA / Najznámejšia, rafinovaná a mimoriadne brutálna. Takto možno charakterizovať popravu kedysi najmocnejšieho muža podsvetia Eduarda Diniča, ku ktorej došlo pred 15-mi rokmi. O smrti mafiána sa roky špekulovalo. Televízii JOJ sa podarilo získať detaily priamo z vyšetrovacieho spisu.

Dinič zlikvidovaný v blízkosti tenisových kurtov

Atentát na Eduarda Diniča mal byť dielom podsvetia, ktoré násilný čin dôkladne naplánovalo. Bossa sledovali členovia sýkorovcov. Tip prišiel od Jurija F, ktorý zistil, že Dinič chodieva hrávať tenis na Zlaté Piesky. Následne bolo rozhodnuté, že bude zlikvidovaný v blízkosti dvorcov.

Prípravy na atentát sa popisujú aj v policajnom spise. "Deň pred vykonaním vraždy prišli na miesto dvaja sýkorovci aj so psami. Tvárili sa, že ich venčia, no fakticky kontrolovali terén. V tom istom čase Róbert Lališ aj s Jozefom Roháčom priniesli trhavinu TNT  s hmotnosťou približne 10 kilogramov, ktorú spolu zakopali pod betónové tvárnice. Káble vyviedli zo zeme do kríkov tak, aby tam mohla byť anténa kvôli odpáleniu," píše sa v spise.

Bombu umiestnili do chodníka

K silnému výbuchu, ktorý Diniča pripravil o život, došlo 9. mája 1998. "Tento prípad bol výnimočný v tom, že došlo k usmrteniu mimoriadne sofistikovaným spôsobom, umiestnením bomby takpovediac do chodníka, kde bežne chodili ľudia," hovorí bývalý vyšetrovateľ Jaroslav Ivor.

Podľa zistení vyšetrovateľov sa na vražde podieľali štyri osoby. V policajnom spise sa o priebehu akcie píše približne toto: "V deň výbuchu sedel jeden zo sýkorovcov na zastávke električiek ako je konečná. Keď zbadal prichádzať Diniča v čiernom kabriolete, zatelefonoval to ďalšiemu členovi skupiny, ktorý čakal s Roháčom v dodávke. Vybral bicykel, ktorým sa potom Roháč presunul pred areál tenisových kurtov. Mal pri sebe diaľkové ovládanie. V čase, keď videl ako Dinič odchádza z areálu, aktivoval nálož a odpálil ho," píše sa v spise.

Roháč vraj potom utiekol na bicykli do záhradkárskej kolónie, kde ho čakal Lališ a spolu odišli. "Z hľadiska spôsobu spáchania, z hľadiska brutality, agresivity, následkov ale aj možného ohrozenia nič netušiacich iných osôb, to bol mimoriadne závažný prípad," dodáva Ivor.

Zaplatiť za likvidáciu mal páchateľ 20 miliónov korún

Polícia už zrejme pozná aj objednávateľa vraždy Eda Diniča a jeho brata Róberta. Prezradiť to mal ďalší z väzobne stíhaných sýkorovcov, ktorý začal spolupracovať. Vyšetrovateľom údajne povedal, že ich likvidáciu si objednal muž, ktorého nedávno vydali zo Seychel. Zaplatiť za ňu mal 20 miliónov korún.

"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry predložil (24. 10. 2013) Špecializovanému trestnému súdu návrh na predĺženie lehoty väzby trom obvineným členom zločineckej skupiny „sýkorovcov“ (Ivan C., Jurij F., Martin K.).  Dôvody predĺženia väzby sú – úteková, kolúzna a preventívna," uviedla pre TV JOJ hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová. VIAC TU.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy