Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Netradičná bohoslužba. Veriaci v Berlíne zažili Hviezdne vojny v kostole
Zdielať na

Netradičná bohoslužba. Veriaci v Berlíne zažili Hviezdne vojny v kostole

BERLÍN / Hviezdne vojny sa dostali už aj do kostolov. Ľudia si zobrali svetelné meče a masky vyrazili na bohoslužbu do evanjelického chrámu. Vyzval ich k tomu samotný farár, ktorý chcel takto zatraktívniť kázanie. Hviezdne vojny majú podľa neho s Biblou veľa spoločného.

Experiment sa podaril. Do evanjelického chrámu v Berlíne vpochodovali veriaci v maskách so svetelnými mečmi a organista im pritom hral známy motív z Hviezdnych vojen. Kostol sa zaplnil do posledného miesta. Podľa tamojšieho farára malo toto netradičné kázanie hlbší zmysel.

"Ľudia poznajú Star Wars, ale, bohužiaľ, nepoznajú tak dobre Bibliu. Ale keď skombinujete Hviezdne vojny s Bibliou, dostanete ľudí do kostola," vysvetlil svoj zámer duchovný Lucas Ludewig.

Svetelné meče

Svetelné meče namiesto sviečok si zobrali do ruky počas kázania aj samotní duchovní. Symbolicky ich zapichli do piesku, čo malo znamenať aj výzvu k zloženiu zbraní vo svete. 

Nápad urobiť omšu v štýle Hviezdnych vojen mal medzi veriacimi veľký úspech. "Ide to spolu pekne dokopy. V Hviezdnych vojnách aj v Biblii bojuje dobro so zlom, je to o tom, prečo zložiť zbrane a vybrať si cestu mieru," hovorí veriaca Katrin Breustedt.

"Bolo to veľmi prekvapujúce, ale malo to úspech. Aj film sa často vracia k starým príbehom a tie najstaršie nájdeme v Biblii," dodal veriaci Simon Ritter.

Na netradičnom kázaní sa zúčastnilo viac ako 500 veriacich. Tí, čo si nezobrali masku tento raz, na ďalšiu tematickú omšu si ju plánujú určite zadovážiť.

Netradičné kázanie v duchu Hviezdnych vojen, pozrite si reportáž:

Súvisiace články