Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Asýrski kresťania trávia prvé dni na Slovensku v karanténe
Zdielať na

Asýrski kresťania trávia prvé dni na Slovensku v karanténe

HUMENNÉ / Šmykľavky, hojdačky, futbalové ihrisko a jedlo ako v ktorejkoľvek slovenskej rodine. Tak vyzerá život asýrskych kresťanov za múrmi bývalých vojenských kasární v Humennom. A to, že sú v karanténe a do kostola v meste ísť nemôžu, ešte neznamená, že nebudú mať omšu.

Kedysi areál vojenských kasární, dnes záchytný tábor. Vstupné dvere sú zamknuté. Ak sa chcete dostať dovnútra objektu, musíte prejsť cez bezpečnostnú službu. 

Rodiny s deťmi sú zatiaľ v karanténe a tábor neopúšťajú. "Zisťujeme, či nemajú choroby, ktoré by si mohli priniesť z domovskej krajiny," vysvetľuje riaditeľ komunikačného odboru ministerstva vnútra Ivan Netík.

Šesť hodín slovenčiny

Na dvore hojdačky, šmykľavky, no môžu si zahrať aj futbal či basketbal. Už v Iraku sa 6 hodín denne učili slovenčinu. Teraz v tom pokračujú. "Práve slovenčina je hlavným kľúčom k tomu, aby boli čo najrýchlejšie integrovaní do našej spoločnosti," tvrdí Netík.

Kurací plátok a ryža. Aj takto vyzerá obed. Projekt financujú americkí donori, slovenskí prispievatelia a tiež migračný úrad. Prvú liturgiu na Slovensku mali v arabskom jazyku. Postupne sa budú učiť svätiť omšu po slovensky.

Liturgia v jedálni

"Už teraz v nedeľu ide prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak do Humenného, aby sa s nimi stretol a ak to bude možné, slávil pre nich svätú liturgiu," tvrdí hovorca gréckokatolíckej prešovskej archieparchie Ľubomír Petrík.

Ak by pre karanténu zatiaľ do cerkvi ísť nemohli, liturgiu budú mať v jedálni. "Nechceme ich separovať, práve naopak, ponúknuť im spoločenstvo našich veriacich, veď sme jeden boží ľud," vysvetľuje Petrík. Cieľom je ich začlenenie, no tam, kde ich ľudia budú chcieť prijať.

Umelci, lekári

"Aby to bolo na miestach, kde nebudú žiadne problémy, kde sa budú cítiť šťastne," hovorí Netík. Iracké deti zasadnú do lavíc v slovenských školách. A dospelým nájdu prácu.

"Máme tam zverolekárov, máme tam lekárov, tak isto umelcov, myslím si, že uplatnenie na Slovensku určite nájde," dodáva Netík.

Pozrite si zábery z tábora aj vy:

Najčítanejšie správy