Jasno
13°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Nedajte útočníkom šancu. Krav maga je pre každého
Zdielať na

Nedajte útočníkom šancu. Krav maga je pre každého

BRATISLAVA / Krav maga je technika sebaobrany, ktorá pochádza zo Slovenska. Bitky s neonacistami v bratislavských uličkách sa stali základom toho, čo je dnes známe ako celosvetovo uznávaný izraelský boj zblízka. Ideálny je pre všetkých - pre ženy, starších ľudí, ale aj malé deti.

Otcom krav magy, ktorej  techniky sebaobrany vyučujú v Izraeli povinne už na stredných školách, je Slovák Imrich Lichtenfeld. Jeho otec bol známy detektív, ktorý chytil veľa zločincov a kriminálnikov.

"Ako malý chlapec sa presťahoval s rodinou do Bratislavy, kde žil a vyrastal, takže skromne môžeme povedať , že jeden z najúčinnejších systémov sebaobrany na svete, ktorý sa vyučuje vo viac ako 40-tich krajinách sveta, pochádza zo Slovenska," potvrdzuje inštruktor Krav magy Peter Moravec.

"Krav maga v preklade z hebrejštiny znamená boj zblízka a bola pôvodne určená pre ozbrojené zložky v Izraeli v boji proti terorizmu," pokračuje.

Neskôr bola prepracovaná a upravená tak, aby ju zvládli aj bežní ľudia. Vyšší vek či nadváha nie sú hendikepom. Sebaobrana je pre mužov, ženy ale aj deti.

Rýchlokurz sebaobrany pre ženy. Pozrite si reportáž:

Pre deti i dospelých

Vedieť sa brániť, je nespornou výhodou a niekedy vám takéto schopnosti môžu zachrániť minimálne zdravie či majetok.

"Za 10 mesiacov tohto roka evidujeme 125 prípadov lúpeže, kedy sa obeťami stali ženy, no a tie sa stali obeťami aj v 372 prípadov ublíženia na zdraví," informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Táto technika sebaobrany sa netýka len dospelých. Vhodná je i pre deti.
"Myšlienka,že učíme deti sa biť je mylná, tie najmenšie deti sa učia krav magu formou hry a skúšajú mäkké techniky" vysvetľuje Moravec.

Krav maga využíva prirodzenú reakciu tela na rôzne vnemy a podnety. Je  veľmi rýchla, jednoduchá, účinná a intuitívna.

Pozrite si reportáž: