Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Šťastní ľudia nežijú dlhšie, život skracujú zlozvyky
Zdielať na

Šťastní ľudia nežijú dlhšie, život skracujú zlozvyky

Zdroj: noviny.sk

LONDÝN / Šťastní ľudia nežijú dlhšie. Taký je aspoň výsledok výskumu, ktorý vykonali britskí vedci na viac ako 700 000 ženách vo veku 50 až 69 rokov. O jeho výsledkoch informoval odborný časopis Lancet.

Výskum vraj vyvracia doterajšie presvedčenie o tom, že pocity osobného šťastia sú zárukou dlhšieho života. Podľa vedcov k takému tvrdeniu nie je žiadny dôvod.

Vedci do prieskumu zaradili ženy, ktoré sa zapojili do britskej celoštátnej kampane prevencia rakoviny prsníka.

Fajčenie a obezita

Dlhodobé sledovanie ukázalo, že úmrtnosť žien, ktoré sa v pravidelných dotazníkoch označovali za šťastné, bola úplne rovnaká, ako úmrtnosť žien nešťastných. Za šťastné sa po väčšinu času označovalo 40 percent opýtaných, za nešťastné 17.

Mrzutosť život neskracuje, vyplýva z prieskumu, ktorý bol údajne najväčší svojho druhu. Podľa jeho autorov by sa ľudia mali skôr sústrediť na zlozvyky, ktoré skutočne život skracujú, najmä na fajčenie a obezitu. "Všeobecne sa verí, že pocit nešťastia spôsobuje smrť a choroby, ale tak tomu nie je," komentoval výsledky výskumu Richard Peto z Oxfordskej univerzity.

Muži šťastie vnímajú inak

Niektorí vedci majú podľa agentúry AP zato, že na mužov sa výsledky výskumu nemusia vzťahovať. "Muži a ženy pocit šťastia vnímajú odlišne," usudzuje odborníci.

Súvisiace články