Zatiahnuté
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Tekvice, lampióny a strašidlá. Oslavy Halloweenu začínajú
Zdielať na
Zaujímavosti

Tekvice, lampióny a strašidlá. Oslavy Halloweenu začínajú

LONDÝN/BRATISLAVA / S posledným októbrovým dňom tradične prichádzajú oslavy anglosaského ľudového sviatku Halloween. Jeho príchod predznamenáva zvýšený záujem o strašidelné dekorácie a kostýmy, do ktorých sa stále častejšie obliekajú nielen deti, ale tiež dospelí.

Čím ďalej populárnejšie sú oslavy sviatku Halloween aj v strednej Európe, hoci v tomto období si stále veľa ľudí uctieva Pamiatku zosnulých.

Keltský sviatok

Halloween vznikol z predkresťanského keltského sviatku pomenovaného podľa keltského boha Samhaina. Ten bol podľa starých Keltov pánom mŕtvych a posledný októbrový večer otváral noc, kedy vraj bol predel medzi svetom živých a mŕtvych najmenší za celý rok.

SITA

Oslavy Halloweenu pochádzajú približne z obdobia 5. storočia, kedy ho slávili Kelti v Škótsku a v Írsku ako koniec leta a príchod zimy. Írski vysťahovalci potom zvyk preniesli v 19. storočí do Spojených štátov.

Tekvice, čarodejnice i smrtky

Súčasný názov sviatku vznikol skrátením anglického All-Hallows-eve (predvečer Všetkých svätých). Tradičnými symbolmi sú vyrezávané tekvice so sviečkou vo vnútri, čarodejnice, duchovia, čierne mačky, metly, oheň, príšery, smrtky ale tiež upíri a zombie.

Typickými farbami sú čierna a oranžová. Prakticky každý rok halloweenske oslavy sprevádza kontroverzia.

Pozrite sa, odkiaľ pochádza zvyk vyrezávanie tekvíc:

Zdielať na

Súvisiace články