Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Praslička je viac ako burina: liek, ktorý je prilepšením nielen pre osadníkov
Zdielať na

Praslička je viac ako burina: liek, ktorý je prilepšením nielen pre osadníkov

DRAHŇOV / V dedine Drahňov v okrese Michalovce začali osadníci podnikať. A to s prasličkou roľnou, ktorá je čoraz vyhľadávanejším liečivom. Tamojší obyvatelia rastlinu najprv zozbierajú, vysušia a následne predajú.

Praslička roľná je pre svoje účinky vyhľadávaná najmä pri liečení problémov s močovými cestami. Osadníci z okresu Michalovce sa netaja tým, že prasličku z miestnych polí zbierajú pre peniaze. Týmto spôsobom si privyrábajú.

"Každý má o to záujem," priznáva jeden zo zberačov. "Kilo stojí sedemdesiat centov," dodáva druhý osadník.

Sušenie je problém

Problémom ale je, že miestni sušia prasličku veľmi nešetrne, čo môže výrazne uškodiť jej kvalite. Štáb televízie JOJ nakrútil osadníkov, ako bylinu sušia priamo na ceste. A v tom je podľa odborníkov problém.

"Sušenie sa robí prednostne na sitách, s prístupom vzduchu zhora, aj zdola," ozrejmuje prodekan Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského Jaroslav Tóth.

Miestni ale proces sušenia zjednodušujú. Rastliny ukladajú na strechy, rozkladajú po dvoroch i cestách. "Trvá to dve, tri hodiny. Niekedy celý deň," hovorí miestny obyvateľ.

Kontrola je zaručená

Akákoľvek chyba pri zbere či sušení sa ale na prasličke prejaví. Vo výkupe ju zaregistrovať nemusia, no pri spracovaní prechádza rastlina laboratórnym testom kvality.

Až potom sa praslička balí napríklad do čajových vrecúšok. Praslička je voľne rastúca bylina, ktorá sa dá nájsť na poliach, pri cestách či na okraji lesov.

Na východe Slovenska sa rozmáha nový biznis. Osadníci obchodujú s prasličkou roľnou, pozrite si reportáž:

Súvisiace články