Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Podnikateľom sa biznis robí horšie: sme rovní a rovnejší, tvrdia
Zdielať na

Podnikateľom sa biznis robí horšie: sme rovní a rovnejší, tvrdia

BRATISLAVA / Podnikateľské prostredie na Slovensku sa roky zhoršuje a nie všetci sú si rovní pred zákonom. Tvrdí to podnikateľská aliancia Slovenska, ktorá vyzýva vládu, aby sa viac venovala problematike malých a nie veľkých hráčov na trhu.

Podnikateľské prostredie na Slovensku je vraj stále horšie. No a v rebríčku klesáme. Vraj to nie je vina len tejto vlády. Dobrému umiestneniu sa vzďaľujeme už od roku 2006.

Podnikateľská aliancia pravidelne monitoruje ako sa v ktorej krajine vyvíja prostredie podnikania. No a Slovensko je podľa nej už dlhé roky bez zmeny. V Globálnom indexe konkurencieschopnosti sme obsadili 75 priečku.

Rovnosť pred zákonom

"Boli výhrady k uplatňovaniu princípu rovnosti pred zákonom. To znamená, že podnikatelia mali dojem, že rovnaký meter neplatí pre všetkých, ktorí teda podnikajú," tvrdí Róbert Kačina z Aliancie Slovenska.

"V podnikateľskom prostredí je stále množstvo problémov, ale nemyslíme si, že sa situácia rapídne zhoršuje," informuje hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

Top krajiny

Ministerstvo financií tiež hovorí o podpore mladých podnikateľov, ktorú pred pár dňami ohlásil premiér Fico. Tí dostanú granty a na školách vzniknú startup centrá. Situáciu jednoducho nevidí tak tragicky ako podnikatelia. Čísla sú jednoducho čísla.

"Ekonomike Slovenska sa naozaj darí, čo potvrdzuje aj ekonomický rast, ktorý by mal tento rok presiahnuť 3 percentá, čo nás radí medzi top krajiny eurozóny," povedala hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová.

Podnikatelia sa ale na to napriek tomu pozerajú inou optikou. No a vláde posielajú jednoduchý odkaz. "Očakávajú podnikatelia, že vláda sa bude viac zaoberať ich problémami, a že bude prijímať reformy, ktoré pomôžu všetkým, nie len vybraným skupinám podnikateľov," tvrdí Kačina.

Téme sa venuje redaktor Adam Zavřel:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy