Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Fico zaškrtol predposledný sľub, chce podporiť mladých podnikateľov
Zdielať na

Fico zaškrtol predposledný sľub, chce podporiť mladých podnikateľov

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico opäť odškrtával zo svojho sociálneho balíčka. Tentokrát chce vláda podporiť začínajúcich podnikateľov. Podľa slov premiéra budú mať celý rad výhod. Začať s podnikaním budú môcť už na školách. Stačí im len dobrý nápad.

"Odškrtávam splnenie štrnásteho z pätnástich opatrení prvého sociálneho balíka," povedal premiér Robert Fico s fixkou v ruke.

Podporu dostanú tí, ktorí budú chcieť podnikať.

"Schválili sme prakticky celý súbor opatrení, ktoré dostanú legislatívnu,inštitucionálnu i finančnú podobu. Tieto opatrenia majú jednoznačne smerovať k významnému uľahčeniu podnikania a vzniku firiem, kde je jasný potenciál pri inováciách," ozrejmil Fico.

SITA

Koncepcia podľa neho obsahuje osemnásť opatrení. "Sú z oblasti legislatívnej, daňovej, finančnej, ale i z oblasti vzdelávania," priblížil premiér.

Podpora start-upov

Podpora sa bude týkať najmä mladých. Každý študent, ktorého nápad prejde posudkovou komisiou a založí si firmu, nebude musieť napríklad tri roky platiť licenčnú daň. Navyše budú mať výnimku aj na daniach.

"Pre nás je dôležité, aby mladí ľudia, ktorí majú nápady a myšlienky, boli povzbudení a primárne neodchádzali z našej krajiny," doplnil minister financií Peter Kažimír.

SITA

Podľa predsedu Združenia mladých podnikateľov Slovenska Jána Solíka je pozítívne, že si rezort financií začína uvedomovať problém daňových licencií v kombinácii s ďalšími opatreniami. Tie môžu podnikanie hneď na začiatku predražiť.

"Je ale potrebné poukázať na to, že nie každá začínajúca firma je start-up a nemali by sme rozlišovať začínajúce firmy na start-upy a tradičné podnikanie," dodal.

Ostatní podnikatelia budú podľa Solíka tri roky ochudobnení o napríklad licenčnú daň, ktorú budú musieť platiť už krátko po štarte.

Fico sa opäť postavil pred povestnú tabuľu, odškrtol ďalší sľub, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy