Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Sloboda fotografovania na verejnosti ostane zachovaná, Brusel ju neobmedzí
Zdielať na

Sloboda fotografovania na verejnosti ostane zachovaná, Brusel ju neobmedzí

ŠTRASBURG / Poslanci v Európskom parlamente rozhodli, že sloboda panorámy bude ponechaná. Návrh chcel obmedziť uverejňovanie fotografií, na ktorých je zachytené nejaké umelecké dielo chránené autorskými právami, napríklad socha alebo budova. Jeho kritici sa obávali, že autori ako sochári alebo architekti by mohli vymáhať poplatky aj za súkromné fotografie zverejnené na sociálnych sietiach, pokiaľ by sa nich nachádzalo ich dielo.

Pripravované návrhy na reformu autorských práv v Európskej únii musia zaistiť spravodlivú rovnováhu medzi právami a záujmami tvorcov a spotrebiteľov, uvádza sa v nelegislatívnom uznesení Európskeho parlamentu.

Vypočuli obavy

Europoslanci tiež vyzvali na zlepšenie cezhraničného prístupu k dielam na internete a žiadajú o zohľadnenie významných územných licencií, a to najmä v súvislosti s televíznou a filmovou produkciou.

"Parlament vypočul obavy Európanov a presvedčivo zamietol návrh na obmedzenie práva na slobodné fotografovanie verejných priestranstiev. Toto rozhodnutie ilustruje hlavné posolstvo správy: budúci návrh reformy od komisára Günthera Oettingera musí odrážať úlohu nevyhnutných mnohostranných výnimiek, ktoré poskytujú autorom tvorivý priestor, používateľom právnu istotu pre ich každodenné aktivity a každému prístup ku kultúre a informáciám," cituje tlačová správa spravodajkyňu Juliu Reda.

Autorský zákon

Sloboda panorámy sa spomína aj v slovenskom autorskom zákone. Ide tu o čokoľvek na verejnom priestranstve. "Je to práve o tých sochách, o umeleckých predmetoch a obrazoch," konštatuje europoslanec Miroslav Mikolášik.

Ministerstvo kultúry pripomína, že ide o správu a nie o legislatívnu normu. "Správa Európskeho parlamentu nie je záväzná a nemôže ´novelizovať´európsku smernicu. Pokiaľ Európska komisia otvorí predmetnú smernicu, budú o jej ustanoveniach rokovať aj členské štáty," uvádza sa v stanovisku ministerstva kultúry.

Sloboda fotografovania na verejnosti ponechaná, pozrite si reportáž Richarda Juriša: 

Súvisiace články