Zatiahnuté
21°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Obec musela zmeniť názov, ktorý nabádal k zabíjaniu Židov
Zdielať na
Zaujímavosti

Obec musela zmeniť názov, ktorý nabádal k zabíjaniu Židov

Zdroj: elmundo.es

CASTRILLO MATAJUDÍOS / Španielska obec Castrillo Matajudíos oficiálne zmenila svoj kontroverzný názov starý 500 rokov, ktorý obsahuje výzvu k zabíjaniu Židov - Matajudíos (Zabi Židov). Informovala o tom agentúra AP.

Obec ležiaca neďaleko Burgosu v severnom Španielsku sa vrátila k svojmu pôvodnému názvu Mota de Judíos (Židovský vrch). Tak sa aj obec pôvodne nazývala, než bolo jej meno v pohnutých dobách skomolené.

Obec vznikla v roku 1035, keď sa skupina Židov na vrch uchýlila po tom, čo bola vyhnaná zo svojich domovov v iných častiach krajiny a okradnutá o majetok.

Po roku 1492 Židov opäť vyháňali, keď kráľ Ferdinand II. Aragonský a kráľovná Isabela Kastilská nariadili vyhnať všetkých, ktorí odmietli konvertovať na katolícku vieru, píše portál Time.

Pomsta za ukrižovanie

S názvom "zabíjanie Židov" je spojené v severošpanielskom meste León aj popíjanie vínneho punču podobného sangrii pred Veľkou Nocou. "Zabíjať Židov" (matar judíos), teda popíjať, malo byť symbolickou pomstou za ukrižovanie Ježiša Krista.

Pred rokom 1492 žilo podľa historikov v Španielsku 200 000 Židov. Kto sa odmietol stať kresťanom alebo opustiť krajinu, bol popravený alebo upálený.

Sefardskí Židia

Španielska vláda a parlament, aby napravili túto "historickú chybu", presadili zákon pomáhajúci udeľovať občianstvo potomkom španielskych sefardských Židov.

Potomkovia sefardských Židov budú musieť predložiť dôkaz o príslušnosti k tejto skupine občanov potvrdenej španielskou federáciou židovských komunít alebo rabínom z miesta svojho súčasného bydliska. Podávať žiadosti o občianstve budú môcť od októbra. Záujem podľa všetkého prejavilo už asi 5 000 ľudí.

Zdielať na

Súvisiace články