Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Natočili film o Mohamedovi bez Mohameda
Zdielať na
Zahraničie

Natočili film o Mohamedovi bez Mohameda

Zdroj: Dailymail

ALLÁHJÁR / Iránska filmová spoločnosť natočila film, ktorý má podať pohľad na život islamského proroka Mohameda. Vzniká najdrahší film v histórii iránskej kinematografie, ktorý žne kritiku ešte pred uvedením do kín.

Vo filme sa nachádza replika saudskoarabskej Mekky. V kulisách nechýba replika svätyne Kaaby. Mohamed je zachytený jedine z pohľadu zozadu. "Ako máme svojho proroka ukázať? Mnoho z nás predstavy vyjadruje prostredníctvom kinematografie a filmov," uvažuje režisér Madžíd Madžídí.

Ľudia poznajú mnoho biblických príbehov práve prostredníctvom filmov ako Noe s Russelleom Crowom alebo z príbehov Exodus: Bohovia a králi režiséra Ridleyho Scotta. Lenže napodobňovanie postáv spojených s koránom islam nedovoľuje, píše portál denníka DailyMail.com.

Ideálna bytosť

Mohamed je dopodrobna popísaný slovne ako ideálna bytosť. Duchovní však zakazujú hľadať pre neho fyzickú podobu. Útok na redakciu francúzskeho denníka Charlie Hebdo bol pomstou za karikatúry Mohameda.

Islam sa ale aj napriek tomu na túto vec nepozerá jednotne. Väčšina sunnitov odmieta podoby Mohameda a jeho príbuzných alebo stúpencov, avšak menšinoví šíiti tak ortodoxní nie sú. V šíitskom Iráne a ďalších šíitských krajinách nie je výnimkou vidieť portréty Mohamedovho zaťa Alího na šperkoch, nálepkách alebo aj na príveskoch na kľúče.

Trvá 190 minút

Šíiti pritom Alího považujú za jediného oprávneného Mohamedovho následníka. Vodca iránskej revolúcie z roku 1979 ajatolláh Ruholláh Chomejní vraj mával celé roky vo svojej izbe portrét mladého Mohameda.

Madžídího freska o Mohamedovom detstve trvá 190 minút. Tvár budúceho proroka sa na obrazovke neobjaví ani raz. Hovoria o ňom iní, napríklad jeho dedo Abdal Muttalib, ktorého hrá Alírezá Šodžá Núrí. "Bola to veľmi ťažká úloha, nedokážem popísať svoje pocity," povedal.

Oscarový režisér

Madžídí zapojil do filmu trojnásobného nositeľa Oscara talianského režiséra Vittoria Storaroa, Scotta Andersona, ktorý získal Oscara za vizuálne efekty, a tiež hudobníka A. R. Rahmana, ktorý má Oscara za film Milionár z chatrče. Madžídí je odhodlaný podať svetu presný prorokovv obraz.

Je presvedčený, že islamskí extrémisti a Západ túto ikonu 1,5 miliarde veriacich pošpinili. "Pre moslimov je prorok Mohamed spásou v tomto živote aj po ňom," povedal.

Miliarda dolárov

Film ešte nie je premietaný, ale už sa ozývajú hlasy proti nemu. Káhirska univerzita Al-Azhar ako významný hlas sunnitského islamu vyzvala Irán, aby film zakázal.

Katar napriek tomu chce sám poskytnúť miliardu dolárov na natočenie filmu o prorokovom živote. Madžídí povedal, že je pripravený spolupracovať. "Sme ochotní podieľať sa na akomkoľvek filme, ktorý svet oboznámi s Mohamedom. Sme islamská krajina, poznáme kultúru, ktorá sa k nemu vzťahuje a máme prostriedky k výrobe takých filmov," dodal.

Prorok oproti nebu

Zatiaľ sa zdá, že doma mu nič nehrozí, s jeho filmom totiž súhlasí iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí, ktorý v roku 2012 prišiel na premietanie prvých záberov.

Snímku vychvaľujú aj iránski filmoví kritici. Mostafá Sejedábádí považuje jeho osvetlenie a farby za úžasné. Jeho kolega Masúd Farasatí však má výhrady k niektorým záberom, napríklad k tomu, ktorý v uhle sníma mladého proroka oproti nebu. Podľa neho ide o hollywoodske klišé.

S pokračovaním

Produkcia počíta s tým, že film bude ozvučený v perštine, arabčine a angličtine. V Iráne by sa mal začať premietať v lete. Natáčalo sa rok, ale postprodukcia, ktorá sa robila v Nemecku, trvala ďalšie dva roky. Ak bude mať snímka úspech, chcú tvorcovia natočiť dve pokračovania.

Jedno má mapovať Mohamedov život od jeho mladosti do 40 rokov a ďalší zvyšok života. Film vyšiel na 30 miliónov dolárov. Producentom je súkromná spoločnosť Núrtabán, ktorých šéf Mohammad Mahdí Hajdarján odmietol povedať, kto peniaze poskytol. Pravdepodobne to sú bohatí iránski investori a náboženské inštitúcie.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy