Oblačno
13°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Spiaci lekári sú hitom internetu. Nie sme stroje, odkazujú
Zdielať na

Spiaci lekári sú hitom internetu. Nie sme stroje, odkazujú

BRATISLAVA / Na sociálnych sieťach sa vyskytol úplne nový fenomén - fotky spiacich lekárov. Chcú tak poukázať na to, že aj oni sú ľudia a zaslúžia si chvíľu odpočinku po náročnej službe.

Všetko sa začalo tým, že si rozhorčený pacient odfotil lekárku, ako zaspala počas služby nad hromadou papierov. Lekári ostali pobúrení.

Jeden z nich, Mexičan Juan Carlos, na celú vec zareagoval fotografiou so spiacimi kolegami a hashtagom "YoTambienMeDormi" - tiež som zaspal, píše Huffington Post.

"Aj aj som zaspal potom, ako som odoperoval štyroch ľudí," bráni seba i svojich kolegov.

Nasledujú ho stovky ďalších, ktorí poukazujú na to, že nie sú stroje, ale ľudia, ktorí si počas náročných a dlhých služieb potrebujú oddýchnuť.

Nevyhnutný odpočinok

"Lekár v službe síce oficiálne robí 24, 36 alebo aj 48 hodín. Ale to neznamená, že celý tento čas je na nohách a reálne pracuje s pacientom. Je úplne normálne, fyziologické, že medzi jednotlivými zásahmi si lekár pospí v rámci odpočinku," vysvetľuje lekár a záchranár Martin Belko.

Koncentrácia po dvoch, troch hodinách nepretržitej práce začína klesať. Treba si spraviť krátku prestávku na oddych, aby sa človek psychicky zregeneroval  a mohol zase podávať výkon.

Lekár si tak medzi jednotlivými pacientmi môže odpočinúť.

Hraničná je ale 48 hodinová služba, potom už musí mať riadny oddych v posteli.

Spiaci lekári sú novým hitom. Ako tento fenomén vznikol? Pozrite si analýzu z Novín o 17:

Súvisiace články