Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pri zlom výbere nosičov na bicykel ide o život, na TOTO treba dať pozor
Zdielať na

Pri zlom výbere nosičov na bicykel ide o život, na TOTO treba dať pozor

BRATISLAVA / Ako bicykle správne prevážať tak, aby sme si ich nepoškodili, nezvýšila sa nám spotreba na aute a zlým uchytením nespôsobili dopravnú nehodu?

Medzi stále najbežnejšie patria strešné nosiče, za nimi sú nosiče na zadných dverách. Dobiehať ich začínajú nosiče, ktoré sú uchytené na ťažnom zariadení. Pri kúpe ktoréhokoľvek z týchto zariadení sa našťastie vyhnete zbytočnej byrokracii.

"Nosiče bicyklov sa nezapisujú do dokladov vozidla. Rovnako nie je žiadne obmedzenie rýchlosti vozidla v súvislosti s namontovaným nosičom bicyklov na ňom," povedal hovorca ministerstva dopravy výstavby a regionálneho rozvoja Martin Kóňa.

Zákaz nosiča

Ak by sme mali vybrať najmenej vhodný nosič, tak je ním asi ten, ktorý sa uchytáva na zadné dvere kufra auta. V prvom rade patrí medzi tie najnebezpečnejšie. Pri zlom uchytení alebo prudkom manévri sa nosič môže uvoľniť. Údajne Európska únia uvažuje o ich zákaze.

"Na dvere by som neodporúčal, lebo tlak a váha, ktorá pôsobí priamo na tie dvere, čiže by som určite volil nosič na ťažné zariadenie," povedal vedúci predaja Martin Rokosz.

Pokiaľ by ste sa rozhodli pre nosič na zadných dverách alebo ťažnom zariadení, musíte okrem mierneho problému hlavne pri cúvaní rátať aj s vyššou spotrebou. Stúpne približne o 8 percent, čo je asi pol litra paliva na 100 kilometrov.

"Pri cúvaní treba dávať pozor, nakoľko parkovacie senzory nebudú fungovať, treba ich vypnúť a treba rátať s tým, že máte dlhšie auto. Ak máte nosič strešný, treba si dávať pozor na výšku, keď idete do podzemného parkoviska, aby sa nestalo, že tam nevojdete," hovorí Rokosz.

Ďalšie evidenčné číslo

Pokiaľ sa rozhodnete pre finančne najvýhodnejší strešný nosič, v takomto prípade sa vám spotreba zvýšilo približne o 35 percent, čo sa na výslednej spotrebe môže výrazne preukázať. Na 100 kilometrov to môže byť o 2 a viac litrov viac.

"V prípade nosiča bicyklov, ktorý sa montuje na vozidlo vzadu na spájacie zariadenie, pričom nosič alebo aj samotný prepravovaný bicykel zakrýva zadnú tabuľku s evidenčným číslom odporúčame prevádzkovateľom vozidiel, aby sa na dopravnom inšpektoráte požiadali o vydanie tabuľky s evidenčným číslom pre nosič bicykla," dodáva Kóňa.

Na nosiče sa pozrel redaktor Juraj Hajdin:

Súvisiace články