Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Putin dostal v ukrajinskom betleheme rolu vraždiaceho kráľa
Zdielať na

Putin dostal v ukrajinskom betleheme rolu vraždiaceho kráľa

KYJEV / Ruského prezidenta Vladimira Putina v roli kráľa Heroda, ktorý podľa biblie nariadil vyvraždenie novorodencov, možno vidieť v živom betleheme v Ľvove na západe Ukrajiny. Mesto sa považuje za baštu ukrajinského nacionalizmu.

"Herec s Putinovou maskou a kráľovskou korunou na hlave sa stal ústrednou postavou živého betlehemu v centre mesta," napísala agentúra AFP.

"Počas predstavenia sa ´kráľ Putin´snaží ukradnúť Panne Márii Ježiška, ale dvaja mladí herci stelesňujúci ukrajinských vojakov mu v tom zabránia," dodala.

Betlehem pri príležitosti pravoslávnych Vianoc zriadila miestna skupina Fest, ktorej v Ľvove patrí niekoľko reštaurácii.

"Putin stelesňuje nešťastie, ktoré postihlo našu krajinu," povedala hovorkyňa skupiny v narážke na konflikt s proruskými separatistami na východe krajiny. Ten si od apríla vyžiadal vyše 4700 mŕtvych.

"Vinou tohto muža ďalej umierajú naši vojaci. Preto sú tu naši bojovníci, ktorí chránia jasličky," vysvetlila.

Zrušené bohoslužby

Scéna, v ktorej majú svoju úlohu tiež ovce a oslík, prilákala stovky ľudí, vrátane mnohých turistov, ktorí v Lvove tradične slávia pravoslávne Vianoce, pripadajúce podľa starého, juliánskeho kalendára na 7. januára.

Mnohí diváci nápad zjavne oceňovali a fotografovali sa pred betlehemom.

Naopak v povstaleckej bašte Donecku pravoslávna cirkev podriadená moskovskému patriarchátu zrušila nočné bohoslužby pre zákaz vychádzania, ktorý vyhlásili povstalecké úrady.

Mnohí Ukrajinci preklínajú a hanobia Putina od marcovej ruskej anexie Krymu a tiež pre podporu separatistov ruskými vojakmi a zbraňami, ktoré Moskva stále zanovito popiera.

Pozrite si, ako oslávil Vianoce Putin: