Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Tvrdý trest za pytliactvo. Indonézia vyhadzuje lode do vzduchu
Zdielať na

Tvrdý trest za pytliactvo. Indonézia vyhadzuje lode do vzduchu

Zdroj: Reprofoto Daily Mail

JAKARTA / Indonézske námorníctvo nekompromisne potopilo dve zahraničné lode podozrivé z vykonávania nelegálnej rybárskej činnosti. Potopenie plavidiel s vlajkou Papuy Novej Guiney nasledovalo po tom, ako vláda nariadila zbaviť sa každej lode vykonávajúcej vo vodách Indonézie nelegálne aktivity.

Indonézia začala vojnu proti nelegálnemu rybolovu. "Budeme potápať všetky takéto lode, aby si ich majitelia dvakrát rozmysleli, či budú loviť v našich vodách," vysvetliť striktné riešenie problému hovorca námorníctva Manahan Simorangkir.

Lode, ktoré námorníctvo zničilo naposledy, plávali v blízkosti hraníc Indonézie s Papuou Novou Guineou. Napriek vejúcim vlajkám Papuy, boli na palube len Thajčania, píše Daily Mail.

Plavidlá viezli 63 ton rýb a kreviet. Všetkých 62 členov posádky bolo zadržaných a lode zničené. Predtým však bolo nutné zbaviť lode paliva, aby sa zabránilo znečisteniu.

Nekompromisné riešenie

Za posledné tri mesiace takýto osud postihol už asi tridsať zahraničných rybárskych ľudí, ďalších šesť, ktoré úrady zadržali, môže dopadnúť rovnako. 

Vláda zaviedla takéto nekompromisné riešenie v októbri, keď sa úradu ujal prezident Joko Widodo. Nelegálny rybolov odvtedy poklesol.

Odporcovia však tvrdia, že takýto prístup môže naštrbiť vzťahy Indonézie s inými krajinami a vyvolať diplomatické napätie.

Obrovské straty

Odhaduje sa, že v indonézskych vodách operuje asi 5 400 cudzích lodí a krajina pre nelegálny rybolov prichádza ročne o viac ako pätnásť miliárd libier. 

Súvisiace články